Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noordwijk stuurt aan op vergunningenstelsel prostitutie

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

Noordwijk, 26 juni 2000

B EN W VAN NOORDWIJK STUREN AAN OP VERGUNNINGENSTELSEL PROSTITUTIE

Als gevolg van een wetswijziging wordt prostitutie met ingang van 1 oktober a.s. beschouwd als een legale wijze van beroepsuitoefening. Om overlast van bordelen te voorkomen, vertrouwen burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk op een streng vergunningenbeleid. Het college stelt de gemeenteraad voor, de APV op dit punt aan te passen.

Volgens de gemeente is een totaalverbod na het schrappen van het bordeelverbod uit het Wetboek van Strafrecht waarschijnlijk niet mogelijk.

Maar in Noordwijk blijven straat- en raamprostitutie ook in de toekomst verboden. En in specifieke woonwijken sluiten bestemmingsplannen de vestiging van bordelen uit. B en W zien echter geen heil in de mogelijkheid om bordelen slechts in één concentratiegebied toe te staan.

Door middel van een vergunningenstelsel kunnen de negatieve effecten worden bestreden. Sluitingstijden worden in de APV geregeld en bij overlast kan de burgemeester overgaan tot sluiting van een bordeel. Ook worden aan exploitant en beheerder eisen van goed gedrag gesteld. En in het belang van de volksgezondheid gebeurt dit eveneens ten aanzien van de hygiënische omstandigheden.

Voor zover bekend is er op dit moment in Noordwijk geen sprake van georganiseerde prostitutie, noch in bordelen, noch achter het raam, of op straat. Vermoedelijk vindt er wel escortservice plaats, maar bedrijven van deze aard zijn niet in de gemeente gevestigd. Het gemeentebestuur verwacht niet, dat de wetswijziging en het gemeentelijk vergunningenstelsel zullen leiden tot een toestroom van bordelen.

Met de legalisering wil het rijk de prostitutiebranche beter kunnen beheersen en uitwassen op die manier voorkomen. Met name prostitutie op onvrijwillige basis, door minderjarigen of door personen zonder geldige verblijfstitel kunnen rekenen op een adequate strafrechtelijke aanpak.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie