Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer orders en grotere bedrijvigheid industrie

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Meer orders en grotere bedrijvigheid industrie
De ondernemers in de industrie hebben in mei meer orders ontvangen en de bedrijvigheid is toegenomen. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderportefeuille goed gevuld is. Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, komt in mei lager uit dan in april, maar bevindt zich nog steeds op een hoog niveau. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een stijging van de verkoopprijzen.
Meer orders en hogere productie
De producenten in de industrie hebben in mei meer orders ontvangen dan in april. Om aan de grotere vraag naar industriële producten te voldoen hebben de ondernemers de productie in mei opgevoerd. De toename van de bedrijvigheid volgt op de eerder door het CBS gemelde sterke productiegroei in april. Naast een productietoename melden de ondernemers in de industrie ook dat de voorraad gereed product in mei kleiner is geworden. De Nederlandse industrie is tevreden over de orders die zij in mei heeft ontvangen. Ook over de omvang van de orderportefeuille zijn de ondernemers gunstig gestemd. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in mei ten opzichte van april nagenoeg niet gewijzigd en uitgekomen op 102,1 (maart 1996=100).
Producentenvertrouwen lager
Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, komt in mei 1,2 procentpunt lager uit dan in april toen de indicator met 7,8 een recordhoogte bereikte. Ondanks de lichte terugval bevindt het producentenvertrouwen zich nog steeds op een hoog niveau. De indicator komt in de eerste vijf maanden van 2000 gemiddeld uit op 6,5 hetgeen historisch gezien hoog is. De ondernemers verwachten voor de maanden juni tot en met augustus een minder grote productiegroei dan in de afgelopen maanden het geval was. Met name deze verwachting zorgt voor de lichte daling van het producentenvertrouwen. De verkoopprijzen van industriële producten zullen naar verwachting van de producenten in de periode juni tot en met augustus stijgen.
Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie