Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarlijks 57 miljoen huisartscontacten

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Jaarlijks 57 miljoen huisartscontacten

Gemiddeld gaat een Nederlander vier keer per jaar naar zijn huisarts. Dat brengt het aantal contacten met de huisarts per jaar op ruim 57 miljoen.Per jaar hebben huisartsen 57 miljoen contacten met hun patiënten. Dit betekent dat een Nederlander gemiddeld vier keer per jaar naar zijn huisarts gaat. Bij het gebruik van medische specialistische zorg gaat het naar schatting om 28 miljoen poliklinische contacten per jaar.

Jaarlijks wordt bijna 6% van de bevolking voor één nacht of langer opgenomen in het ziekenhuis .Vooral Vvrouwen, ouderen, personen met een lage opleiding of met een slechtere gezondheid maken meer dan gemiddeld gebruik van zorgvoorzieningen.

In de jarenTussen 1997 en 1998 bezocht 82% van de vrouwen en 70% van de mannen de huisarts. Bij het gebruik van poliklinische specialistische zorg is dat respectievelijk 41% en 35%. Er worden per jaar meer vrouwen dan mannen opgenomen in het ziekenhuis.

Bij ruim acht van de tien huisartscontacten behandelt de huisarts de patiënt zelf. Bij bijna 5% van de contacten vindt de huisarts aanvullend onderzoek noodzakelijk. In 9% van de gevallen verwijst hij de patiënt door naar een medisch specialist en in 3% van de contacten naar een fysiotherapeut.

Verwijzing bij contact met huisarts

José Geurts en Frans Frenken

Bron: CBS, Permanent onderzoek Leefsituatie (POLS)

Voor nadere informatie: (jgts@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 26 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie