Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Amsterdam wil verwijdering deel taxipalen

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


|
Persberichten
|
College wil verwijdering deel taxipalen

College wil verwijdering deel taxipalen

Het college van B&W wil dit najaar een deel van de taxipalen van Taxicentrale Amsterdam (TCA) verwijderen. Bij drukke standplaatsen waar veel mensen opstappen, worden de telefoonpalen gefaseerd vanaf 1 september verwijderd. Dit zijn alle plekken bij de stations, uitgaans- en congrescentra, ziekenhuizen en hotels. Het college stelt voor op veertig andere standplaatsen die vooral het karakter van een 'wachtplaats' hebben, de TCA-palen tot september 2001 te handhaven. Naast TCA mogen ook anderen hier telefoonpalen plaatsen. Medio 2001 zal de situatie op deze 'wachtplaatsen' worden geëvalueerd.

Het college heeft dit beleid geformuleerd als reactie op de (tegengestelde) claims die TCA en Taxidirekt bij de gemeente hebben ingediend: Taxidirekt heeft de gemeente verzocht haar gelijke rechten als TCA te geven, terwijl TCA heeft laten weten op geen enkele wijze het gebruik van de telefoonpalen te willen beëindigen. Nadat de gesprekken van wethouder Köhler zonder een overeenkomst tussen TCA en Taxidirekt zijn geëindigd, is daarom een antwoord van het college nodig. De kwestie van de telefoonpalen staat overigens los van de openbaarheid van de taxistandplaatsen in Amsterdam. Het college is van mening dat de telefoonpalen op plekken met veel opstappers overbodig zijn, terwijl de palen op de 'wachtplaatsen' juist hun nut hebben. Het gebruik van één telefoonpaal door meer centrales is strijdig met de keuzevrijheid van de klant die niet automatisch bij de eerste taxichauffeur moet zijn. Het toestaan van meer palen per plaats zou vooral op de drukkere plaatsen leiden tot wildgroei. Het toestaan van een telefoonpaal van één bepaalde centrale kan bij chauffeurs tot het misverstand leiden dat de standplaats alleen voor die centrale toegankelijk is. Het college heeft op advies van de gemeenteadvocaat bij de verwijdering van de palen gekozen voor een termijn van enkele maanden. Door het jarenlange gebruik van de palen door TCA wordt geadviseerd een dergelijke overgangstermijn in acht te nemen om juridische claims te voorkomen. De verwijdering van een deel van de palen zal gefaseerd gebeuren. Op 1 september zullen op vier grote standplaatsen in de binnenstad (Centraal Station, Dam, Leidseplein, Rembrandtplein) de palen worden verwijderd en per 1 oktober komen daar nog negentien plaatsen bij (als de stadsdelen - de wegbeheerders - hiermee akkoord gaan). Het voorstel van het college zal op woensdag 28 juni in de raadscommissie worden besproken.

Amsterdam, 23 juni 2000

Pb-52 Hans Joosten 5522055

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-06-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie