Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Armoede-onderzoek gemeente Leiden

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Menno Bekker

071-5167236

armoede-onderzoek

De gemeente Leiden en de Universiteit Leiden hebben in 1999 gezamenlijk opdracht gegeven voor een onderzoek onder de bevolking van Leiden. De gemeente wilde meer te weten komen over de inkomens van haar burgers. Speciaal wilde ze weten hoe het gesteld is met de mensen met de laagste inkomens. De Universiteit wilde meer te weten komen over hoe burgers en studenten over de universiteit, het onderwijs en de universitaire voorzieningen oordelen.

Voor de gemeente betekende dit onderzoek een herhaling van het onderzoek uit 1996. Dit maakt de uitkomsten vergelijkbaar waardoor ze meer waarde krijgen. Het verschil met drie jaar geleden is dat nu ook specifiek is gekeken naar de inkomens van studenten en naar de werking van de armoedeval. Armoedeval is het verschijnsel dat mensen met bijstand er in besteedbaar inkomen weinig op vooruit gaan als zij een inkomen uit arbeid krijgen, omdat inkomensafhankelijke subsidies dan afnemen.

Een aantal resultaten en conclusies van dit onderzoek: · In vergelijking met 1996 zijn de inkomens in 1999 objectief gezien gemiddeld iets toegenomen. Het aantal huishoudens met een laag inkomen is nauwelijks gewijzigd. Hierbij gaat het om het kale inkomen van mensen en niet extra inkomsten uit bijvoorbeeld huursubsidie en Leids Minimabeleid. De subjectieve armoede is in vergelijking met 1996 in het algemeen afgenomen. Oftewel mensen met een laag inkomen voelen zich minder arm. Waarschijnlijk heeft de uitbreiding van het Leids Minimabeleid hieraan bijgedragen.
· Het aantal 'arme' huishoudens met schulden is ten opzichte van 1996 gestegen van 25 naar 33%. De gemiddelde schuld per huishouden is verdubbeld van 3.500 naar 7.000. Dit betekent een gemiddelde aflossing van 200 per maand. Voor een eenoudergezin is het aflossingsbedrag zelfs toegenomen van ¦ 100 naar ¦ 240 per maand. De gemeente vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.
· De afgelopen drie jaar zijn de gemeentelijke uitgaven voor Minimabeleid en Bijzondere Bijstand aanzienlijk gestegen. De doelgroep is beter op de hoogte van het bestaan van de verschillende regelingen voor inkomensondersteuning.

· In het onderzoek is verder specifiek aandacht besteed aan huishoudens met kinderen. Het blijkt dat het armoedepercentage bij deze groep hoog is en dat de armoede toeneemt. Het onderzoek toont aan dat het Leids Minimabeleid en de Bijzondere Bijstand voor deze kwetsbare groepen van essentieel belang is.
· Armoedeval treedt in Leiden op voor elk type huishouden. Als een bijstandsklant een baan krijgt met 130% van het minimumloon, dan houdt een alleenstaande 47% van de extra inkomsten over. Voor een eenoudergezin is dat 39% en voor een echtpaar 20%! De huursubsidie heeft de belangrijkste invloed op de armoedeval. · Van de studenten heeft 53% een inkomen tot de norm van de Wet Studiefinanciering. Ongeveer de helft van alle studenten heeft een hoger inkomen dan het bedrag waar elke student aanspraak op kan maken. Slechts 10% van alle studenten voelt zich 'arm'. · Ook blijkt, dat de studenten tevreden zijn over de stad, de universiteit en de studentenvoorzieningen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie