Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP in Europa wil opheldering over geheime brief Zuid-Afrika

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht
EP - fractie van de Socialistische Partij

Brussel, 26 juni 2000

SP vraagt om opheldering over geheime brief

SP-Europarlementariër Erik Meijer heeft de Europese Raad om opheldering gevraagd over een geheime brief van voormalig Eurocommissaris Leon Brittan aan vice-president Mbeki van Zuid-Afrika.

In deze brief, gedateerd 23 maart 1998, spreekt Brittan zijn bezorgdheid uit over nieuwe Zuidafrikaanse wetgeving, die schadelijk zou zijn voor de belangen van de Europese farmaceutische industrie omdat zij dure aidsremmers betaalbaar zou maken. Dit blijkt uit een artikel in de Trouw van 22 juni van medewerkers van het NIZA en Artsen zonder grenzen.

De SP vindt het een grof schandaal dat de Europese Unie de belangen van de farmaceutische industrie belangrijker vindt dan die van aidspatiënten. Jaarlijks worden in Zuid-Afrika 60.000 kinderen met het aids-virus geboren. Om deze tragedie te bestrijden zijn betaalbare medicijnen een absolute voorwaarde.


1 bijlage: gestelde vragen door Erik Meijer

Meer informatie: Erik Meijer, 06 5115 29 82
René Roovers, 06 2260 73 08

Onderschikking strijd tegen AIDS in Zuid-Afrika aan belangen Europese farmaceutische industrie.


1. In dagblad 'Trouw' van 22 juni 2000 verscheen een alarmerend ingezonden artikel van de hand van Sietse Bosgra van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en Ellen t Hoen van Artsen Zonder Grenzen. Hierin wordt melding gemaakt van het feit dat de farmaceutische industrie met steun van de Europese Unie een medicijnenlobby organiseert waardoor er bij Zuid-Afrikaanse regering op wordt aangedrongen om de Afrikaanse wetgeving aan te passen ten koste van de medische behandeling van Aids patienten. Bent u op de hoogte van dit opinieartikel?

2. In het artikel wordt melding gemaakt van een brief van toenmalig Eurocommissaris Leon Brittan van 23 maart 1998 aan de toenmalige vice-president Mbeki waarin hij zijn bezorgheid over de nieuwe Zuidafrikaanse wetgeving uitsprak omdat deze de belangen van de Europese farmaceutische industrie zou schaden. Bent u op de hoogte van deze brief?

3. Er is sprake van het bewust geheimhouden van deze brief? Kunt u dit bevestigen en zo ja wat is daarvan volgens u de reden?

4. Bent u bereid deze brief ter kennis te stellen van het Europees Parlement?

5. Indien Eurocommissaris Brittan inderdaad in deze brief bovengenoemde opmerkingen heeft gemaakt, bent u bereid dit standpunt te herzien en terug te nemen?

6. Bent u met mij van mening dat alles in het werk gesteld moet worden om de aids tragedie die plaatsvindt in Zuid-Afrika (jaarlijks worden in Zuid-Afrika 60.000 kinderen met het aids-virus geboren) te bestrijden en dat daarbij de eerste voorwaarde voor succes is het verstrekken van voldoende en dus goedkope medicijnen?

7. Bent u bereid actief te bevorderen dat zowel kinderen als hun ouders de noodzakelijke hulp krijgen ter bestrijding van de aidsepidemie en dat de menselijke belangen verreweg dienen te prevaleren boven de winstgevendheid van de farmaceutische industrie?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie