Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuws en agenda Europees Computer Rijbewijs - Juni 2000

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


ECDL-nieuws en agendaNieuws - Juni 2000


Agenda 2000


-ECDL op beurzen


Nieuws - Juni 2000

Nieuwe bestuursleden en directeur Stichting ECDL Nederland
Vanaf 1 mei is het bestuur van Stichting ECDL Nederland versterkt en is er ook een directeur aangetrokken. Joep C. de Jong en mr. Hans A. Frederik komen het stichtingsbestuur versterken. Joep de Jong neemt de functie van voorzitter over van drs. Anneke E.N. Hacquebard, die deze functie ruim twee jaar heeft vervuld. Joep de Jong is directeur van de divisie Education & Training" bij Syntegra in Zoetermeer, een onderdeel van British Telecom. Hans Frederik is organisatieadviseur bij CBE Consultants in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de combinatie Onderwijs & ICT. Beide bestuursleden zijn benoemd voor een periode van drie jaar. Het bestuur van Stichting ECDL Nederland bestaat nu uit:
Joep de Jong (voorzitter),
dr. Bert Melief (secretaris),
Bruno van Mulken ri (penningmeester)
en mr. Hans Frederik (bestuurslid).

Per 1 maart is Karen B. Hoogstraten-Boerdam aangetrokken als directeur bij Stichting ECDL Nederland. Karen Hoogstraten is van 1993 tot 1999 directeur geweest van het Mercatuscollege in Rotterdam. Dit college is in 1997 opgegaan in het ROC Albeda College. Daarnaast was zij ook landelijk bestuurslid voor het MBO van de Bedrijfstakgroep Handel.

Nieuw ECDL-diploma van start gegaan.

In april heeft de ECDL Foundation in Ierland toestemming gegeven dat alle landen van het ECDL mogen beginnen met het zogenaamde ECDLSTART-diploma. Het ECDLSTART houdt in dat kandidaten automatisch een diploma ontvangen van het ECDL-bureau nadat ze vier willekeurige modulen met succes hebben afgerond. Op het diploma is aangegeven welke modulen zijn behaald en met welke software-versie. Hiermee komt niet alleen de ECDL Foundation maar ook Stichting ECDL Nederland tegemoet aan de vraag dat kandidaten c.q. instellingen zelf kunnen bepalen welke modulen zij nodig achten voor hun personeel en/of bedrijfstak. Stichting ECDL Nederland heeft hiervoor inmiddels al nieuwe diploma's laten ontwerpen en drukken Ook het ECDLSTART-diploma is een internationaal erkend en geaccepteerd diploma dat aangeeft dat je over de helft bent van het reguliere ECDL-diploma.

Europese Commissie onderschrijft het belang van het ECDL.

Op 24 mei jl. heeft de Europese Commissie (EC) haar bijdrage gepresenteerd aan het eEurope Action Plan. In dit plan wordt de strategie beschreven om te komen tot een verdergaand gebruik van Internet in Europa. Tevens behandelt het de voorwaarden die nodig zijn voor een krachtige impuls aan de nieuwe economie. Een van de drie doelstellingen gaat over het vergroten van computervaardigheden van personen en het uitbreiden van de mogelijkheden om toegang tot het internet te verkrijgen. Om dit te bereiken wordt in het plan gepleit voor één Europees erkend diploma waarmee kan worden aangetoond dat men beschikt over de basisvaardigheden die nodig zijn voor het omgaan met de computer, in de ruimste zin van het woord.

De Europese Commissie vindt dat er bij de uitwerking van deze plannen rekening moet worden gehouden met het Europees Computer Rijbewijs®. Stichting ECDL Nederland is verheugd dat er ook op dit niveau erkenning is van het belang van het computerrijbewijs als Europese standaard. Het Europe Action Plan wordt op 19 en 20 juni besproken in de Europese Ministerraad. Wij houden u op de hoogte van deze Europese ontwikkelingen. Voor meer informatie, zie de site van de EC: europe.eu.int/comm/information_society/eeurope/actionplan/actl ine2b_en.htm

Groei aantal modulekaarten in Nederland.

Het aantal aanvragen per maand voor modulekaarten in Nederland blijft groeien. Wereldwijd zijn er nu ruim 720.000 skills cards (modulekaarten) verkocht. Het totaal aantal verkochte modulekaarten in Nederland is inmiddels de 10.000 gepasseerd. Ook het eerste kwartaal laat een sterke groei zien t.o.v. dezelfde periode van vorig jaar.

Autorisatie testcentra in België tijdelijk onder Stichting ECDL Nederland.

Het initiatief voor het ECDL is uitgegaan van CEPIS, dat is de 'Council of European Professional Informatics Societies'. Deze federatie van nationale beroepsverenigingen voor informatica in Europa is juridisch eigenaar van het ECDL-concept. In Nederland is het NGI, platform voor ICT-professionals, lid van CEPIS en als zodanig ook licentiehouder van het Europees Computer Rijbewijs®.

België heeft (nog) geen beroepsvereniging voor ICT-professionals die aangesloten is bij CEPIS, zodoende dat in België dus ook geen licentiehouder is. De vraag naar het ECDL- of ECDLSTART-diploma wordt ook daar steeds groter, vandaar dat Stichting ECDL Nederland (tijdelijk) actief is in het Nederlandstalig deel van België. Inmiddels zijn er nu door Stichting ECDL Nederland vijf testcentra in Vlaanderen en één in Brussel geautoriseerd. Nederland zal de Belgische belangen blijven behartigen totdat een Belgische ICT-beroepsvereniging het kan overnemen.Agenda 2000

ECDL op beurzen
21 / 22 sept. Bedrijfsopleidingen 2000, vakbeurs voor bedrijfsopleidingen, trainingen en cursussen. Euretco Expo te Houten. 8 december 19e NVvO-beurs, vakbeurs van de Nederlandse Vereniging van Opleidingsfunctionarissen. RAI Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie