Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Zutphen: drinkwater onder uw voeten

Datum nieuwsfeit: 27-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zutphen

Drinkwater onder uw voeten

Veel inwoners van Zutphen wonen in een grondwaterbeschermingsgebied. Dit gebied wordt begrensd door de volgende straten: Gerard Doustraat, Den Elterweg, R. van Guliklaan, Jo Spierlaan, Ooyerhoekseweg, Rijksweg 48, Emmerikseweg, Bronsbergerweg en Tadamastraat. Wat betekent het nu om in zo'n grondwaterbeschermingsgebied te wonen?
Leven op een bodemschat
U staat er waarschijnlijk niet iedere dag bij stil. Het water dat vandaag bij u uit de kraan komt, bevond zich enkele dagen gelden nog onder uw voeten. Drinkwater, opgeslagen in de bodem, een ware bodemschat...

Drinkwater wordt gewonnen in het eigenlijke waterwingebied. In diepe winputten wordt het grondwater uit de bodem gepompt. Waterbedrijf Gelderland zuivert dit grondwater tot drinkwater. Om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen is echter meer nodig. Rondom het waterwingebied is een zogenaamde grondwaterbeschermingszone aangewezen. Dat is een gebied waar zich weliswaar woningen, bedrijven en wegen bevinden, maar waar toch voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Deze maatregelen en regels zijn opgenomen in de Provinciale Milieuverordening.

Bodemverontreinigng heeft nadelige gevolgen voor het drinkwater. Bij bodemverontreiniging moet het Waterbedrijf Gelderland overstappen op andere, duurdere methoden van zuivering. Daarbij moet ook gebruik worden gemaakt van chemicaliën en blijven afvalstoffen over die het milie weer belasten. Daar moeten we niet naar toe en u kunt daarbij helpen. Bijvoorbeeld door Klein Chemisch Afval (verfresten, batterijen, geneesmiddelen en dergelijke) apart in te leveren. Door de schoffel te gebruiken in plaats van bestrijdingsmiddelen tegen onkruid. Om te voorkomen dat zeepresten en wasmiddelen in de bodem terecht komen kunt u uw auto het beste in de wasserette wassen. En als u zelf onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan uw auto, doe dit dan op een vloeistofdichte vloer om weglekken van olie of benzine te voorkomen.

Gaat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch iets mis, dan kan door snelle maatregelen erger worden voorkomen. U kun daaraan meewerken door verontreinigingen direct te melden bij het Milieuklchten- en informatiecentrum van de provincie Gelderland, telefoon 026 3699999.

Het Waterbedrijf Gelderland heeft een folder uitgebracht over het grondwaterbeschermingsgebied; 'Onder uw voeten zit drinkwater'. Deze folder vindt u in de folderekken in de hal van het stadhuis. Voor meer informatie kunt u bellen met het waterbedrijf Gelderland, tel. 026 3690111 of met de afdeling Milieu van de gemeente, tel. (0575) 587378 (de heer J. van Dartel).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie