Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Record aantal startende ondernemers van 50.000 op jaarbasis

Datum nieuwsfeit: 27-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


RECORD AANTAL STARTENDE ONDERNEMERS VAN 50.000

Datum: 27-06-2000

Het aantal starters groeit in het eerste kwartaal van 2000 met 26 % ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. Dit betekent een record van meer dan 50.000 starters op jaarbasis. De groei van het aantal startende ondernemers wordt in vrijwel alle sectoren waargenomen. Echter de grootste groei is waar te nemen in de bouw, de zakelijke dienstverlening, verhuur van roerende goederen en het bank -en verzekeringswezen. Hoewel ook het aantal technostarters toeneemt, 6% van het aantal starters. Blijft deze groei nog achter bij het internationale percentage dat tussen de 5 en 10 procent ligt. Opmerkelijk is bovendien dat het aantal starters in sectoren waar algemene ondernemersvaardigheden nu nog vereist zijn (zoals bovengenoemde sectoren) , maar per 1 januari 2001 afgeschaft worden, sterk toeneemt. Terwijl de sectoren waar de vestigingswet niet van toepassing is (groothandel en makelaardij) geen groei te zien geeft.

Dit staat in de ondernemerschapsmonitor van het eerste kwartaal van 2000. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken geeft elk kwartaal een ondernemerschapsmonitor uit naar de actuele ontwikkelingen rond het ondernemerschap in Nederland.

Uit de monitor blijkt verder dat het aantal uittreders toeneemt met 5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. De verhouding uittreders in vergelijking met het aantal toetreders is echter constant. Het aantal faillissementen als percentage van het aantal uittredingen neemt toe van 5 naar 6 procent.

De verwachtingen voor het MKB zijn zeer gunstig volgens de gegevens uit de monitor. Voor het jaar 2000 verwacht men een groei van de afzet van 4,5% en 74000 nieuwe banen. De winsten stijgen met 4% en voor 2001 wordt een winststijging tot 9% verwacht.

Als speciaal thema wordt aandacht besteed aan Intrapreneurship. Intrapreneurship is een proces waarbij een werknemer een nieuw bedrijf opricht met behulp van middelen van zijn werkgever. Volgens Universiteit Nijenrode is intrapreneurship een potentieel effectieve manier om innovatie en waardecreatie op gang te brengen. De verwachting is dat het belang van deze vorm van een onderneming starten in de toekomst zal toenemen.
In Nederland zijn er ongeveer 550 bedrijven waar een of twee werknemers bezig zijn een eigen bedrijf op te zetten (8% van het aantalbedrijven). Intrapreneurship wordt vrijwel nooit actief gestimuleerd door het moederbedrijf. Uit de praktijk blijkt echter dat er weinig knelpunten bestaan en dat zowel moederbedrijf als werknemer voordelen ervaren. Bovendien is 40% van deze bedrijven innovatief.
De ondernemerschapsmonitor is in te zien op internetpagina www.minez.nl/ondernemerschapsmonitor.

Ministerie van Economische Zaken
Aan deze paginas kunnen geen rechten worden ontleend - No rights can be derived from these pages

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie