Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Campagnes tegen RSI werpen nog geen vruchten af

Datum nieuwsfeit: 27-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CAMPAGNES TEGEN RSI WERPEN NOG GEEN VRUCHTEN AF

PERSBERICHT

27 juni 2000
INLEIDING
Ter gelegenheid van de nationale RSI-Dag op 29 februari onderzocht het RSI-Centrum te Utrecht welke klachten optreden bij RSI, wanneer mensen de klachten melden en welke factoren RSI veroorzaken. Nu, vier maanden later, hebben wij dit onderzoek herhaald. Er is een voorzichtige trend waarneembaar.

CAMPAGNES TEGEN RSI
Zowel door de overheid als door allerlei organisaties zijn de afgelopen maanden campagnes gevoerd om het aantal RSI-gevallen te beperken. Dat zou onder andere moeten leiden tot minder ver gevorderde klachten bij mensen die zich melden RSI. Dit is helaas niet het geval, het effect van voorlichting is beperkt.

Uit een analyse van gegevens van meer dan 750 mensen die vragenlijsten van het RSI-Centrum gebruikten om inzicht in hun klachten te krijgen blijkt dat:
· Nog steeds slechts 23% tijdig, dat wil zeggen bij de eerste verschijnselen, actie onderneemt. De overigen komen pas later met klachten, waardoor de kans dat deze genezen veel kleiner is.
· De verdeling van de ernst van de klachten gelijk is gebleven.
· Het aantal mensen met klachten dat zich meldt nog steeds stijgt.
OOK NEK EN SCHOUDERKLACHTEN NU GEMELD

· Het aantal klachten aan nek en schouders neemt toe, ten koste van aantal klachten aan de armen. Dit zou kunnen bewijzen op eerdere erkenning van RSI, omdat RSI vaak start met problemen in nek en schouders.
· 75% van de mensen met klachten last heeft op meer dan 1 locatie als gevolg van RSI:

· 68% heeft last van de nek

· 61% van een of beide schouders

· 63% van een of beide ellebogen

· 75% van een of beide polsen

· 32% van een of beide handen of vingers

De veronderstelling dat RSI vooral de pols of hand treft is dus onjuist.

RSI-KLACHTEN NIET ALLEEN VEROORZAAKT DOOR DE WERKPLEK Daarnaast onderzocht het RSI-centrum de samenhang tussen een grote aantal risicofactoren en het ontstaan van klachten aan de hand van meer dan 5000 beantwoorde vragenlijsten die het persoonlijk risico op RSI bepalen.

RSI blijkt deels te worden veroorzaakt door de werkplek, maar vooral ook door factoren die te maken hebben met de organisatie - zoals de werkdruk en de mate waarin het werk kan worden afgewisseld - en door factoren die te maken hebben met de persoon zelf, zoals perfectionisme en de neiging alles zelf te doen.

HULPMIDDELEN WEINIG INVLOED
Er is geen verschil in klachten tussen mensen die wel grijpen naar hulpmiddelen zoals polssteunen en mensen die dergelijke zogenaamd ergonomische hulpmiddelen niet gebruiken. De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van steeds nieuwe aankondigingen van hulpmiddelen zonder dat daarvan dus veel effect te verwachten is.

RELATIE MET STRESS ONDUIDELIJK
Uit de vragenlijsten blijkt geen duidelijke relatie met stress. Wel lijkt stress het moment van uitbreken van klachten te beïnvloeden. Hiernaar is verder onderzoek nodig.

RSI BIJ KINDEREN: AANKONDIGING
Onder jongeren is RSI sterk in opkomst. Binnenkort verschijnt bij het RSI-Centrum een lesmethode om basischoolleerlingen gezond te leren werken met computers.

MEER INFORMATIE
Meer informatie kan worden ingewonnen bij het RSI-Centrum in Utrecht dat telefonisch bereikbaar is op nummer 030 - 2715504 of via e-mail: directie@rsi-centrum.nl. Het RSI-Centrum beschikt ook over een website: www.rsi-centrum.nl.

Het Repetitive Strain Injuries Centrum (RSI-Centrum) Prof. Zonnebloemlaan 41

3571 KS Utrecht
Telefoon 030-2715504
Fax 030-2715534
E-mail directie@rsi-centrum.nl
Internet www.rsi-centrum.nl

HET RSI-CENTRUM
Het RSI-Centrum is een commerciële organisatie die werkgevers helpt bij de preventie van RSI en bij het binnen de boot houden van getroffen medewerkers. Daarnaast geven wij op non-profit basis voorlichting over RSI.
OVER RSI
"Repetitive Strain Injuries" is op zichzelf geen ziekte, maar een verzamelnaam voor allerlei ziektebeelden die op enige wijze gerelateerd zijn aan arbeid en de herhaalde bewegingen, krachtsinspanningen en belastende houdingen die daarbij optreden. Werkdruk en stress spelen een rol omdat deze leiden tot verhoogde spierspanning. Zo is ook gebrek aan beweging gevaarlijk, omdat dit leidt tot verminderde doorbloeding en verhoogde spierspanning in bijvoorbeeld nek en schouders.

RSI betreft voornamelijk klachten aan het bewegingsapparaat en dan ook nog vooral in de bovenste ledematen. In sommige gevallen zijn duidelijke onderliggende aandoeningen te diagnosticeren, maar in de meeste gevallen is het beeld zeer diffuus. Het syndroom treft spieren, pezen, zenuwen en kapsel. De gevolgen blijven niet beperkt tot nek, schouder of arm. Zo is als gevolg van RSI een afname aangetoond van het aantal zenuwverbindingen in dat deel van de hersenen waarop de handen zijn gerepresenteerd. RSI kan zich op allerlei wijzen en in verschillende lichaamsdelen uiten. Tintelingen, krachtsverlies, stekende of juist doffe pijn, verkleuringen van de huid, stijve spieren, verkrampingen, onwillekeurige bewegingen en koude handen zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op dit complexe syndroom.

Elk van deze signalen, hoe gering ook, is een alarmsignaal. RSI wordt over een langere periode van tenminste enkele weken of maanden opgebouwd. Pas als "de emmer bijna vol is" worden de eerste klachten ervaren. Negeren hiervan kan binnen korte tijd leiden tot verergering, uitval op het werk, chronische beperkingen en zeer langdurig herstel.

De oorzaak van RSI ligt niet in overwegende mate bij de werkplek. Het gaat om een complex van factoren, waarvan de werkdruk, de werktijden, het werktempo, de inrichting van de werkplek, de werkwijze, het persoonlijk welzijn, de fysieke en mentale werkhouding en de werkorganisatie en werkcultuur de belangrijkste zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie