Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda winnaar Lokale Duurzaamheids Spiegel 2000

Datum nieuwsfeit: 27-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

Breda winnaar Lokale Duurzaamheids Spiegel 2000

De gemeente Breda is uitgeroepen tot winnaar van de Lokale Duurzaamheids Spiegel 2000. Dit heeft het NCDO, de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, op 31 mei jongstleden bekendgemaakt. Op 27 juni aanstaande zal de bijbehorende wisseltrofee, de Spiegelbokaal, aan de gemeente Breda overhandigd worden. De vorige eigenaar, de gemeente Rotterdam, was winnaar van de eerste Lokale Duurzaamheids Spiegel (1999).

De Lokale Duurzaamheids Spiegel is een initiatief van het NCDO en vloeit voort uit de Lokale Agenda 21. Deze Lokale Agenda 21 is een vertaling van de internationale afspraken die in 1992 zijn gemaakt tijdens de eerste VN-conferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro. De destijds opgestelde Agenda 21 bevat richtlijnen voor een beleid voor duurzame ontwikkeling in de 21e eeuw. Met de Lokale Duurzaamheids Spiegel hebben lokale platforms en werkgroepen een instrument in handen waarmee het duurzaamheidsbeleid van hun gemeente gemeten kan worden. Op deze wijze kunnen de prestaties van gemeenten ook onderling vergeleken worden. Daarnaast wil het NCDO met dit instrument de discussie tussen de gemeente en lokale (belangen)groepen over lokale duurzaamheid op gang brengen.

Van de 538 Nederlandse gemeenten hebben er 82 gemeenten deelgenomen aan de Duurzaamheids Spiegel, wat inhoudt dat actieve lokale groepen uit 82 gemeenten met de vragenlijsten van het NCDO aan de slag zijn gegaan.
Duurzaamheid wordt in deze spiegel afgemeten aan 8 thema's:
* algemeen beleid

* energie

* groen en ruimte

* verkeer en vervoer

* water

* sociaal

* duurzaam bouwen en wonen

* internationale samenwerking

Bij het thema duurzaam bouwen en wonen werden gemeenten doorgelicht op aspecten als het afsluiten van convenanten, het stimuleren van duurzaam bouwen bij projectontwikkelaars en de rol van duurzaamheid bij wijkinrichting. De hoogste score op dit thema werd behaald door de gemeente Nijmegen, gevolgd door Amersfoort en Apeldoorn, en Almere en Breda.

Voor meer informatie en de volledige uitslag: zie de website van het NCDO.

5 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie