Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hanzespoorlijn via Veluwespoorlijn en langs N50 naar Kampen

Datum nieuwsfeit: 27-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Kampen

PERSBERICHTEN

Kampen, 27 juni 2000

Hanzespoorlijn via Veluwespoorlijn en langs N50 naar Kampen

De Hanzelijn moet via de Veluwespoorlijn en langs de N50 naar Kampen-Zuid en dan met een boog naar Flevoland (kruising randmeer bij eilandje Reve). Dat is tracéalternatief III in de Trajectnota/MER Hanzelijn. Dit is de voorlopige tracévoorkeur van Gedeputeerde staten van Overijssel en de gemeenten Zwolle, Kampen en IJsselmuiden.

Deze voorkeur wijkt af van de voorkeur als opgenomen in het ontwerpstreekplan Overijssel voor het alternatief I/II via de bestaande Kamperlijn. De inpassing van alternatief I/II bij de stedelijke gebieden van Zwolle en Kampen roept namelijk te veel bezwaren op, met name door de goederentreinen van en naar Noord-Nederland die ook via de Hanzelijn gaan rijden. Dat levert extra effecten en maatregelen op in verband met geluid, trillingen en externe veiligheid. De daarmee samenhangende inpassingproblemen gelden ook voor alternatief IV westelijk langs Kampen en via Roggebotsluis naar Flevoland. Aan de voorlopige voorkeur voor tracéalternatief III worden door Gedeputeerde staten en de betrokken Overijsselse gemeenten de volgende voorwaarden verbonden:


1. tunnel onder randmeer;

2. kortere boogstraal bij Kampen (betere bundeling met rijksweg 50);

3. verdiepte ligging bij de Zuiderzeestraatweg + tunnel onder de A28/

4. afbraak van de Oude IJsselbrug bij bouw nieuwe betonnen pijlerbrug;

5. 1 m. hoog geluidsscherm langs de spoorlijn in het buitengebied.

Het voorlopige standpunt is de afgelopen twee maanden voorbereid aan de hand van het laatste concept van deTrajectnota/MER Hanzelijn van RWS/NS-Railinfrabeheer. In die Trajectnota/MER worden de tracéalternatieven met elkaar vergeleken zonder dat een voorkeur wordt aangegeven. De periode die nodig was om de Trajectnota/MER Hanzelijn te drukken is door de provincie en gemeenten gebruikt om te komen tot een voorlopige tracévoorkeur.
De komende maanden vindt over de voorlopige tracévoorkeur nader overleg plaats en wordt de ROVV-commissie om advies gevraagd. NS/Railinfrabeheer organiseert verscheidene informatieavonden waarvan een in Kampen op woensdag 6 juli 2000. Verder houdt NS/Railinfrabeheer op dinsdag 5 september a.s. een hoorzitting.
Van 26 juni 2000 tot 15 september ligt de Trajectnota/MER Hanzelijn van het Rijk nu voor een ieder ter inzage bij bureau communicatie, Oudestraat 133 te Kampen.

Portefeuillehouder: J.T.M. Piederiet
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Kampen, bureau communicatie, Doede Jaarsma, tel: 038 3392714.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie