Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haalbaarheid paardenevenementen Prinsenhoeve Breda

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


HAALBAARHEID CLUSTER PAARDENEVENEMENTEN PRINSENHOEVE

Na de zomervakantie moet duidelijk zijn of het mogelijk is de komende vijf jaar verschillende paardensportevenementen te organiseren op de locatie De Prinsenhoeve. Het gaat daarbij om een clustering van onder andere de drie grote evenementen: de International Horse Event, de Internationale Vierspanwedstrijden en de Breda Derby. Het organiseren van deze evenementen op de locatie aan de Dr. Batenburglaan is een oplossing voor de behoefte aan clustering van buitenactiviteiten op korte termijn. De Prinsenhoeve ligt voor een deel in t Hout in de Groene Hoofdstructuur.

Voor de lange termijn gaan de gedachten uit naar een buitenevenemententerrein ter grootte van minimaal 12 en maximaal 20 ha in Breda oost. Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven zowel voor de korte termijn als de lange termijn mogelijkheden verder uit te werken.

Een initiatiefgroep met vertegenwoordigers uit de Bredase paardensport en andere buitenevenementen vindt de locatie De Prinsenhoeve geschikt voor een clustering van activiteiten. Uit onderzoek moet blijken of dat ook zo is, onder andere vanuit de planologie bekeken. Het gaat hierbij om onderzoek dat uitgaat naar de gevolgen voor de komende vijf jaar, dus voor de korte termijn.

Om deze locatie aan de Dr. Batenburglaan, die zich voor een groot deel bevindt in de Groene Hoofdstructuur, voor de korte termijn te kunnen gebruiken is het nodig ruimtelijke ordeningsprocedures te volgen. Deze moeten in beeld worden gebracht. Ook moet worden bekeken wat de risicos zijn voor de natuur en het beheer ervan. De gevolgen van verkeersstromen en parkeren maken daarvan deel uit.

Daarnaast brengt een haalbaarheidsonderzoek voor een buitenevenemententerrein de mogelijkheden voor de periode na die vijf jaar, de lange termijn, in beeld. De gedachten gaan uit naar een terrein met een afmeting van minimaal 12 en maximaal 20 ha in Breda oost. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de structuurvisie Breda Oost.

Daarmee komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de wensen van de initiatiefgroep.

Een initiatiefgroep vanuit de paardensport werkt aan een bundeling van activiteiten en krachten om de hippische sport onder één noemer te brengen. Ze streven naar een ontwikkeling van Breda als Paardenstad in Zuid-Nederland.

In de initiatiefgroep zijn vertegenwoordigd: de Vierspanwedstrijden, de Derby Breda en het International Horse Event en daarnaast alle pony- en paardrijverenigingen. Vanuit deze groep wordt aangegeven dat zowel de bezoekers- als de deelnemersaantallen bij de evenementen jaarlijks toenemen. De locaties waar de evenementen plaatsvinden brengen hun eigen problemen mee. Toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen waaronder de komst van de HSL en de verbreding van de A16 bedreigen het voortbestaan van de evenementen. Een bundeling van krachten biedt vele voordelen zoals ook op het gebied van milieu, kosten en sponsoring.

De voordelen van een groot buitenevenemententerrein gaan verder dan de belangen van de paardensport. Het gaat dan ook om ruimte voor bestaande evenementen zoals sprintcross, mountainbikewedstrijden, veldrijden en Ballon Fiësta. Het biedt ook mogelijkheden voor nieuwe initiatieven zoals muziekfestivals, kruisboog- of handboogschieten, hondensport en triatlonwedstrijden.

Breda, 28 juni 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie