Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebruik vliegbasis Geilenkirchen door KC-135 toestellen

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Kamervragen en antwoorden


Het gebruik van de vliegbasis Geilenkirchen door KC-135 toestellen

28-06-2000

Antwoorden op de vragen van de Tweede-Kamerleden Timmermans en Albayrak (beiden PvdA) over het gebruik van de vliegbasis Geilenkirchen door KC-135 toestellen (2990011710)

Vraag 1.
Kent u de brief van uw ambtsvoorganger Van Houwelingen aan de burgermeester van Onderbanken over oefenvluchten vanaf Geilenkirchen?
Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2,3 en 4.
Vraag 2.
Deelt u de mening van ow voorganger dat de KC-135 een zeer lawaaig toestel is, waarvan de inzet moet worden betreurd en waarvan de inzet slechts op zeer incidentele basis kan worden toegestaan? Heeft u, evenals uw voorganger, de betreffende autoriteiten dringend verzocht inzet van de KC-135 allen incidenteel toe te staan?
Vraag 3.
Zo ja, hoe valt dit dan te rijmen met de praktijk waarbij door KC-135 toestellen zeer regelmatig vanaf vliegveld Geilenkirchen wordt gevolgen?

Vraag 4.
Zo neen, op welke moment bent u tot een ander inzicht gekomen dan uw voorganger en op welke wijze heeft u deze beleidswijziging aan de gemeente Onderbanken bekend gemaakt?

Antwoord 2, 3 en 4.
De KC-135 tankervliegtuigen die thans worden gebruikt zijn van het type KC-135 E of R, en zijn voorzien van turbofan-motoren. Deze zijn beduidend minder luidruchtig dan die waar de brief van 18 oktober 1988 betrekking op had.Het tankervliegtuig waarop de brief uit 1988 doelt was van het type KC-135 Q, voorzien van turbojet-motoren. De KC-135 van dit type kan worden aangemerkt als een luidruchtig vliegtuig. Sinds het begin van de jaren negentig en de inzet ten behoeve van internationale operaties is het bijtanken in de lucht van AWACS-vliegtuigen een operationele noodzaak geworden. Voor het beoefenen van het bijtanken in de lucht heeft de AWACS-organisatie een contract met de Air National Guard (ANG). De ANG levert KC-135 tankervliegtuigen die steeds voor ongeveer twee weken op de vliegbasis Geilenkirchen worden gehuisvest.

Bent u beried, in het licht van bovenstaande, in te zetten op het stopzetten van het gebruik van vliegveld Geilenkirchen door KC-135 toestellen en hierover in overleg te treden met de relevante autoriteieten?

Antwoord 5.
Het gebruik van tankervliegtuigen is een aangelegenheid van de Navo. Ik heb het voornemen dit onderwerp dan ook te bespreken met de Secretaris-Generaal van de Navo. Ik zal u dienaangaande nader berichten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie