Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport Rode Kruis: besmettelijke ziekte is sluipende ramp

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Wereldrampenrapport 2000 Rode Kruis waarschuwt: besmettelijke ziekten zijn sluipende rampen

Het Rode Kruis bracht vandaag zijn jaarlijks Wereldrampenrapport uit. De belangrijkste boodschap dit jaar wijst op de onderschatte gevolgen van epidemieën en besmettelijke ziekten. In 1999 lag het aantal doden door besmettelijke ziekten - zoals aids, malaria, diarree en ademhalingsziekten - 160 keer hoger dan het aantal slachtoffers door natuurrampen.

Het Wereldrampenrapport van het Rode Kruis legt een verband tussen de meest recente tendensen, feiten en analyses van eigentijdse rampen en hun weerslag op miljoenen kwetsbaren over de hele wereld. Dit jaar wijst het Rode Kruis op de groei van rampen op vlak van de volksgezondheid. Zo is er het explosief groeiend aantal aidsinfecties in Afrika, de chronische ondervoeding in Noord-Korea en de blijvende vraag naar psychologische en gezondheidshulp na de Kosovo-crisis.

Verschillende factoren liggen aan de basis van dit probleem. De overheid neemt haar verantwoordelijkheid niet op en zorgt onvoldoende voor preventieve gezondheidszorg. Tegelijkertijd leiden de groeiende verstedelijking, de klimaatsverandering en de verloedering van het milieu tot meer gezondheidsrisico's.

Door de verwaarlozing van de gezondheidszorg flakkeren ziekten weer op die ooit onder controle waren. In Azerbeidzjan en Tadzjikistan doken opnieuw gevallen van malaria op. In Noord-Korea werden dit jaar 40.000 nieuwe gevallen van tuberculose geteld. Sinds de val van de Sovjetunie zijn er in Rusland veertig keer meer syfilisinfecties.

De media besteden dagelijks aandacht aan spectaculaire natuurrampen zoals droogtes, overstromingen, aardbevingen? zodat veel geld naar noodsituaties gaat. Volgens het rapport is de financiële steun voor noodhulp in 1998 voor het eerst gestegen sinds vier jaar. Maar de fondsen voor basisgezondheidszorg blijven maar dalen en hebben hun laagste punt bereikt sinds 1991.

Besmettelijke ziekten eisen de meeste slachtoffers maar kunnen ook het best worden voorkomen. Elk jaar sterven er 13 miljoen mensen aan de gevolgen van besmettelijke ziekten. Volgens het rapport kan de meerderheid van de sterfgevallen met 5 euro (ongeveer 202 frank) per persoon worden voorkomen.

Het Wereldrampenrapport beschrijft in dat verband het succes van niet-dure preventiecampagnes die worden opgezet en uitgevoerd door de plaatselijke gemeenschap. Gedragsverandering spaart meer mensenlevens dan dure investeringen in uitrustingsmateriaal en ziekenhuizen. Zo zijn er voorbeelden van gemeenschapsprogramma?s waar echte resultaten werden geboekt zoals de vaccinatie bij kinderen, het plaatsen van muskietennetten als bescherming tegen malaria en het gebruik van condooms ter voorkoming van aids.

Het rapport besluit dat de internationale gemeenschap moet stoppen met het bedelven van landen onder een verkeerde vorm van hulp. ?Tientallen landen zonden hulp- en opsporingsteams naar Turkije?, zegt Peter Walker, directeur voor rampenbeleid van het Internationale Rode Kruis. ?Maar het geld zou nuttiger kunnen worden besteed aan de opleiding van de plaatselijke bevolking in opsporings- en reddingstechnieken.? Diezelfde lokale benadering is nodig voor basisgezondheidszorg. De sleutel tot het succes ligt in een nauwere samenwerking met bevolkingsgroepen die met ernstige bedreigingen voor de volksgezondheid worden geconfronteerd.

Brussel, 28 juni 2000

Voor meer informatie:

Leen Tullen, tel. kantoor: 02-645 45 01, gsm: 075-64 00 23, fax: 02-646 04 41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be Tuur Hoste, tel. kantoor: 02-645 45 45, gsm: 0476-50 50 58, e-mail: tuur.hoste@redcross-fl.be Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie