Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CVP: Michel rijdt zichzelf klem in Oostenrijkse kwestie

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE CVP
(28 juni 2000)

Het doodlopende steegje van Louis Michel

Van bij de aanvang van de Oostenrijkse crisis heeft de CVP een duidelijke lijn aangehouden: naast een principiele en uitdrukkelijke veroordeling van de machtsdeling met de FPO, hebben we ervoor gepleit dat het regeerprogramma en het beleid van de nieuwe Oostenrijkse coalitie aan een kritische analyse zouden worden onderworpen. De uitvoering van dit programma en alle concrete beleidsmaatregelen van de Oostenrijkse regering moeten worden getoetst aan de basiswaarden van de Europese politieke cultuur: democratie, rechtsstaat, mensenrechten en andere fundamentele rechten, bescherming van minderheden, verdraagzaamheid... Er moet geregeld worden gerapporteerd over de stand van zaken en eventuele inbreuken zouden leiden tot effectieve, maar ook coherente sancties van de EU en haar lidstaten. Met deze houding sloot de CVP zeer dicht aan bij de Europese Commissie.

De Belgische regering koos voor de harde confrontatie en slalomt nu door een bochtig parcours:

* De regering pleitte niet voor een kritische analyse van het beleid en een regelmatige evaluatie van de politieke situatie, zoals hierboven beschreven.

* De regering legde een overdadige profileringsdrang aan de dag die eerder de confrontatie zocht dan een zinvolle oplossing. De houding van de Belgische regering heeft tot op vandaag niets in gunstige zin aan de politieke situatie in Oostenrijk veranderd, omdat de ondoordachte verklaringen van Minister Michel meer de Oostenrijkse bevolking troffen dan de Oostenrijkse regering. De Europese Unie dreigt daardoor het kind van de rekening te worden, doordat Oostenrijk zijn lidmaatschap van de Unie als enige hefboom voor zelfverdediging beschouwt (herinner U trouwens de uitspraak van Minister Michel dat wij Oostenrijk niet nodig hebben in de Europese Unie!).

* De regering stelde zich zonder meer tevreden met een systeem van sancties, dat geen stand kan houden omdat het niet gebaseerd is op basis van duidelijke en meetbare criteria.

Nu beschouwt Minister Michel een kritische analyse en rapportering over de politieke situatie in Oostenrijk als een sleutelelement in de oplossing van de Oostenrijkse crisis. Wij vragen ons af waarom hij deze aanpak niet van bij het begin heeft bepleit en gevolgd. Het lijkt er steeds meer op dat de profileringsdrang van Minister Michel en de hele Belgische regering contraproductief is geweest, en alleen maar moest dienen voor binnenlands gebruik.

Stefaan De Clerck
Voorzitter van de CVP

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
02/238.38.76
(lvanmaercke@cvp.be)
www.cvp.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie