Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Wageningen: glas beschermt zaden tegen uitdrogen

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

wo 28-06-00 ZADEN KUNNEN DANKZIJ GLASVORMING EXTREME DROOGTE OVERLEVEN


tijd 13:30 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw.ir. J. Buitink, Wageningen
titel Biological Glasses. Nature's Way of Preservation
promotor(en): prof.dr. L.H.W. van der Plas (plantenfysiologie) (co)promotor(en): dr.ir. F.A. Hoekstra (plantenfysiologie), dr. M.A. Hemminga (biofysica)

informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Zaden en stuifmeel kunnen vaak het overgrote deel van hun celvocht kwijtraken zonder hun levensvatbaarheid te verliezen. Het cytoplasma in de cellen bevindt zich dan in een zogeheten 'glastoestand'. Een glas is een soort 'vaste vloeistof' met een enorm hoge viscositeit, maar zonder geordende kristalstructuur. Julia Buitink toont in haar onderzoek aan dat het intracellulaire glas een belangrijke rol speelt in de stabiliteit van uitdroogtolerante organismen. De overlevingsduur van droge zaden en stuifmeel houdt verband met de moleculaire beweeglijkheid van moleculen in het intracellulaire glas. Moleculaire beweeglijkheid in het cytoplasma is blijkbaar een belangrijke factor in de regulatie van de snelheid van verouderingsprocessen. De unieke samenstelling van intracellulaire glazen, waarin suikers en eiwitten een belangrijke rol lijken te spelen, zorgt voor een buitengewone stabiliteit van droge organismen, zelfs bij hoge temperaturen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie