Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezoek podiumkunst naar record

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Bezoek podiumkunst naar record

In het seizoen 1998/'99 is 16,1 miljoen keer een professionele podiumkunstvoorstelling in Nederland bezocht. Dit zijn onder andere dans-, muziek- en theatervoorstellingen. Popconcerten zijn niet inbegrepen in deze resultaten. Door een toename van 3 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen is het bezoekersaantal en daarmee ook het gemiddeld bezoek per voorstelling op een nieuw record uitgekomen. De meeste dansdisciplines, met name de moderne dans, zitten duidelijk in de lift. In de provincie Utrecht is het aantal bezoekers het meest gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De rijksgesubsidieerde gezelschappen blijven achter bij rest van de gezelschappen.

Record gemiddeld bezoek per voorstelling
Het totaal aantal bezoekers van professionele podiumkunstvoorstellingen is gestegen en het totaal aantal voorstellingen is licht gedaald. Het gemiddelde bezoek per uitvoering is hiermee toegenomen tot 287 bezoekers per voorstelling. Nog niet eerder lag dit aantal per voorstelling voor de professionele podiumkunsten zo hoog. Opvallend is dat de categorie met onder meer circus en variété juist een forse daling van het gemiddelde bezoekersaantal per voorstelling kent.
Moderne dans blijft groeien
Van alle disciplines heeft met name moderne dans in de laatste vijf seizoenen een vrijwel constante stijging laten zien van zowel het aantal voorstellingen als het aantal bezoekers. Ook onder meer amusementsmuziek en de groep operette, musical en revue hebben het beter gedaan dan vorig seizoen. Ten opzichte van 10 jaar geleden hebben deze twee categorieën maar liefst drie tot vier keer zo veel bezoekers getrokken.
Grote verschillen per regio
Grote regionale verschillen blijven ook in het seizoen 1998/'99 zichtbaar. Door de invloed van de grote steden gaan Noord- en Zuid-Holland aan kop. Eén op de zes à zeven uitvoeringen wordt in Amsterdam gegeven. In de 4 grote steden gezamenlijk wordt eenderde van het totale aanbod gegenereerd, wat goed is voor 40 procent van al het bezoek. In vergelijking met het seizoen 1997/'98 laat vooral de provincie Utrecht, en in mindere mate ook Noord-Brabant, een aanzienlijke groei van het aantal bezoekers zien. Bijna alle provincies hebben geprofiteerd van de toenemende populariteit van de podiumkunsten, uitgezonderd Friesland, Gelderland en Noord-Holland. Ten opzichte van 10 jaar geleden zijn de hoogste groeicijfers gerealiseerd in de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Brabant.
Structureel gesubsidieerde gezelschappen blijven achter De gezelschappen en instellingen, die door het Ministerie van OC&W structureel gesubsidieerd worden, hebben het minder goed gedaan in het seizoen 1998/'99. Een daling van 5,5 procent in het aantal voorstellingen en van ruim 2 procent in het aantal bezoekers valt tegen vergeleken met de rest van de gezelschappen, die 4 procent meer bezoekers hebben gerealiseerd bij een gelijkblijvend aanbod. Zowel de inkomsten als uitgaven van de gesubsidieerde gezelschappen zijn met 3 procent gestegen in vergelijking met het seizoen ervoor. Opvallend is dat de inkomsten uit overheidssubsidies wel hoger liggen, maar dat de opbrengsten uit voorstellingen gelijk zijn gebleven. De rijksgesubsidieerde gezelschappen halen nog steeds gemiddeld driekwart van hun inkomsten uit subsidies.

Technische toelichting
De gegevens zijn verkregen via een schriftelijke enquête onder 480 uitvoeringszalen, 535 beroepsgezelschappen en circa 100 bemiddelaars. De gegevens vanuit de verschillende bronnen worden geïntegreerd, zodanig dat ze elkaar aanvullen en dubbeltellingen worden geëlimineerd. Het bedrag aan alle overheidssubsidies die uitgekeerd zijn aan de OC&W-gezelschappen, is over 1999 nog niet bekend. De in dit persbericht gepresenteerde gegevens zijn afkomstig uit de publicatie Podiumkunsten 1998/'99 die naar verwachting begin juli verschijnt. De ontwikkelingen en structuur in de voorstellingen en bezoeken aan professionele podiumkunsten staan in deze publicatie centraal.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie