Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen belangenverstrengeling Nationale Postcode Loterij

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

3935

28.06.00

Geen ongewenste belangenverstrengeling geconstateerd bij nationale postcodeloterij

Er is geen ongewenste belangenverstrengeling geconstateerd rondom de nationale postcodeloterij (NPL) bij het toekennen van gelden aan goede doelen en projecten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie. Verder is niet van ongewenste bestuurlijke, organisatorische of financiële verwevenheden met beneficiënten of andere doelorganisaties gebleken. Staatssecretaris Cohen constateert dat de suggestie van belangenverstrengeling, zoals gewekt in de TV-uitzending van Reporter in het rapport niet bevestigd wordt. Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Cohen van Justitie aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek, uitgevoerd door het accountantsbureau Deloitte & Touche, richtte zich op de vermeende belangenverstrengeling tussen de NPL, stichting Doen en derden. Dit naar aanleiding van een TV-uitzending van Reporter begin '98. Uit een grondig inventarisatie van 650 beneficiënten en 4200 afgewezen projecten is duidelijk geworden dat de toekenning van subsidies conform de geldende procedures zijn afgehandeld. Er is geen ongewenste belangenverstrengeling geconstateerd.

Het onderzoek maakt echter wel duidelijk dat met name bij incidenten bij het toekennen van subsidies de suggestie van belangenverstrengeling tussen commerciële en charitatieve activiteiten gewekt kan worden. Eerdere structuurwijzigingen rondom de NPL hebben de situatie sterk verbeterd, maar er blijft een zeker risico bestaan. Om die reden heeft Deloitte & Touche geadviseerd de juridische zelfstandigheid van de Stichting DOEN opnieuw te bezien. De staatssecretaris zal deze aanbeveling betrekken bij de nader vorm te geven voornemens van het kabinetsstandpunt ten aanzien van het kansspelbeleid. In het bijzonder kan de transparantie van deze en andere vergunninghouders worden bezien. Het rapport geeft daartoe goede aanknopingspunten.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 28-06-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie