Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Den Helder over milieudienst en ongedierte

Datum nieuwsfeit: 28-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

bestrijding ongedierte zelf doen - of milieudienst bellen?

betreft: week: week 26

De zomer komt er weer aan en dus de temperatuur waarbij allerlei insecten en andere dieren zo actief worden. De meeste insecten hebben in de natuur hele nuttige functies. Maar zodra ze hinderlijk worden en daarmee overlast bezorgen, dan noemen we het al gauw ongedierte. In dit artikel aandacht voor nuttig en onnuttig (on)gedierte en wat u er aan kunt (laten) doen.

hoe te handelen bij bekend ongedierte

Bij de Milieudienst is een specialist in ongediertebestrijding werkzaam. Elke vijf jaar moet deze medewerker opnieuw examen doen om zich officieel ongediertebestrijder te noemen. De specialist ongediertebestrijding komt op verzoek bij u thuis langs als u overlast ervaart van ongedierte of als het ongedierte een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Daarvoor neemt u eerst contact op met de afdeling Klantenservice van de Milieudienst (tel. 671 601). Deze afdeling informeert de medewerker ongediertebestrijding, die vervolgens met u een inspectie-afspraak maakt.

Wanneer het probleem is bekeken, krijgt u een advies. Dat advies kan inhouden dat u het probleem heel gemakkelijk zelf aan kunt pakken. U krijgt daarvoor een aantal tips. Tweede mogelijkheid is dat u het advies krijgt de bestrijding uit laat voeren door de Milieudienst. In het laatste geval kost u dat f 125,= voor een bestrijding van insecten (zowel binnens- als buitenshuis). Een bestrijding van muizen kost f 165,=.

vreemde beestjes

U constateert voor u onbekende beestjes ergens in uw woning en wilt weten waar u mee van doen heeft. Neemt u dan een exemplaar mee in een potje naar de afdeling Klantenservice van de Milieudienst. De medewerker ongediertebestrijding neemt zo spoedig mogelijk contact met u op om u te informeren over het soort beestje en zijn mogelijke kwalijke kanten. Hij geeft u tips ter bestrijding of komt zelf even bij u langs.

de zomer-top-vier

In de zomer komen er vooral klachten binnen over vlooien, wespen en kakkerlakken. In het ene geval kunt u zelf de plaag voorkomen, in andere gevallen is dat moeilijker. Hieronder staan per geval de aanbevelingen:

vlooien

U voorkomt vlooien door de volgende tips in acht te nemen:

* stofzuig zeer regelmatig en vooral ook op plaatsen waar niet gelopen wordt (onder banken, achter kasten enz.) Doe dit ook als u de oppas heeft over een huisdier.

* de stofzuigerzak steeds legen!

* doe uw huisdier een vlooienband om en/of vraag uw dierenarts om andere vormen van vlooienbestrijding.

* hang regelmatig het dekentje/kussentej van uw huisdier buiten in de zon (ca. drie uur). De eventuele eitjes broeden dan uit en de pasgeboren vlooien blijven buiten.

* gaat u op vakantie en blijft uw huisdier in het huis achter? Neem dan alle bovengenoemde voorzorgsmaatregelen en vraag de tijdelijke verzorger om regelmatig te stofzuigen.

Is de vlooienplaag niet meer door uzelf te bestrijden? Dan kan de Milieudienst een bestrijding uitvoeren met behulp van een insecticide. Hierdoor worden zowel de larven als de vlooien gedood.

wespen

Een wesp is er niet op uit om de mens te plagen. Wespen leven slechts 1 jaar en komen in principe niet in hetzelfde nest terug. Bezorgt een wespennest u dus weinig last, laat ze dan gewoon zitten.

Heeft u echt last van wespen maak dan een afspraak met de Milieudienst. Het wordt afgeraden zelf wespennesten te verwijderen.

tip: wespen willen graag hun nest maken in de ventilatiegaten/kieren in buitenmuren van woningen. Deze kunt u dichtmaken m.b.v. kippen- of horregaas. Ook zijn er speciale roostertjes te koop. Doe dit alleen als u er zeker van bent dat er op dat moment geen wespen in het ventilatiegat zitten. Die zouden dan namelijk een andere uitweg kiezen.

bijen

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de wespen. Het zijn nuttige dieren, die het niet op u voorzien hebben. Heeft u toch overlast? Vraag dan een imker om langs te komen (adressen via Milieudienst). Tegen vergoeding worden de bijen dan weggehaald.

mieren

Dat mieren vooral van zoet etenswaren houden is u bekend. Bewaar deze dan ook in afgesloten verpakking. Mieren hebben een hekel aan de geur van knoflook en kruidnagel. Door 'geurstrepen' te trekken met een teentje knoflook kan de weg van mieren worden omgeleid.

Bij drogisterijen, tuincentra en doe-het-zelf-winkels zijn diverse bestrijdingsmiddelen te koop voor binnen en buiten. Gebruikt u lokdoosjes, vervang deze dan om de twee weken door een nieuwe.

Heeft u extreme overlast van mieren, maak dan een afspraak met de Milieudienst.

het hele jaar door

Kakkerlakken, ratten, muizen en zilvervisjes. Ze trekken zich niets aan van een jaargetijde. Ze zijn er het hele jaar door: op zoek naar voedsel. Kunnen ze dat bij u gemakkelijk vinden, dan blijven ze.

kakkerlakken

Bel bij overlast van kakkerlakken altijd gelijk de Milieudienst. Het heeft geen enkele zin zelf aan bestrijding te beginnen. De kans is namelijk groot dat ook uw buren last van deze dieren hebben. De Milieudienst pakt de bestrijding zeer gedegen aan.

Kakkerlakken komen af op viezigheid en vormen een gevaar voor uw gezondheid. Ze verspreiden namelijk allerlei ziektekiemen.

Als u regelmatig uw woning schoonmaakt en buiten geen afval onafgesloten laat liggen, komen kakkerlakken hoogstwaarschijnlijk niet op bezoek.

Overigens gebeurt het ook dat kakkerlakken zich verspreiden door bijvoorbeeld de verhuizing van (tweedehands) meubels. Soms kruipen ze trouwens ook in/uit een geleende videoband. Opletten dus!

ratten

Ook ratten komen af op onhygienische situaties. Vermijd dus losliggend afval. Voer ook 's avond geen vogeltjes meer. Die eten dan namelijk niet, ratten wel.

Heeft u last van (een) rat(ten), neem dan direct contact op met de Milieudienst.

muizen

Voorkom muizen in uw huis door:

* muizen hebben genoeg aan een opening van een halve centimeter om uw huis binnen te komen. Zorg dus dat ventilatie-openingen niet breder zijn. Of plaats er roostertjes voor. Dicht gaten en kieren in muren en bij deuren en ramen.

* de woning goed schoon te houden

* geen etensresten te laten slingeren

Zelf muizen bestrijden doet u door bijvoorbeeld korrels of valletjes te gebruiken. Te koop bij drogist, apotheek, doe-het-zelf-winkels.

Gaat het om grote aantallen muizen, schakel dan de Milieudienst in.

zilvervisjes

Zilvervisjes zoeken vooral vochtige plekken op. Goed ventileren is daarom aan te raden. Ook op zolder bijvoorbeeld. Zilvervisjes zijn niet schadelijk. Ze leven echter van papier. Vormen ze een echte plaag, dan kunt u een bestrijding laten uitvoeren.

broodkever

Broodkevers komen tot leven in bijvoorbeeld een vergeten zak hondenbrokken of in een pak oude biskwietjes. Bewaar dus geen etenswaren die over de houdbaarheidsdatum heen zijn.

Heeft u toch last van dit diertje, dan kunt u het beste alle etenswaren die bij de bron in de buurt staan, weggooien.

De afdeling Klantenservice is bereikbaar via telefoonnummer 671 601, op werkdagen van 08.00 tot 14.00 uur.

laaste verandering: juni 28, 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie