Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gezondheidswijzers beantwoorden 17 procent meer vragen

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Bron: NIGZ
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron

Gezondheidswijzers beantwoorden 17% meer vragen

Datum: 29 juni 2000

Sinds 1990 zijn er 34 regionale Gezondheidswijzers in Nederland werkzaam. Deze laagdrempelige informatiepunten beantwoorden allerlei vragen over zorg, gezondheid, ziekte of handicap. De Gezondheidswijzers hebben in 1999 64.529 gezondheidsvragen beantwoord, 17% meer dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit het Jaaroverzicht en Cijfers 1999, een vandaag uitgebrachte publicatie van het NIGZ, dat onder andere als het coördinatiepunt van de Gezondheidswijzers in Nederland fungeert.

De Gezondheidswijzers zijn in 10 jaar tijd uitgegroeid tot kwalitatief hoogstaande gezondheidsinformatiepunten. De naam Gezondheidswijzer is beschermd en daarmee gebonden aan een aantal vastgelegde kwaliteitseisen. Alle Gezondheidswijzers zijn aangesloten bij een landelijk netwerk waarvan de coördinatie wordt verzorgd door het NIGZ, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Gezondheidswijzers zijn vaak verbonden aan een GGD of thuiszorginstelling of andere gezondheidsinstelling. Er zijn 34 Gezondheidswijzers, de spreiding over Nederland is goed: van Den Helder tot Heerlen, van Vlissingen tot Groningen.

Persoonlijke informatie
Iedereen, van professional tot leek, kan bij een Gezondheidswijzer terecht met gezondheidsvragen. Een Gezondheidswijzer kenmerkt zich door objectieve informatie in duidelijke taal, persoonlijke aandacht, een uitgebreide regionale sociale kaart, een hoge toegankelijkheid via bezoek, telefoon en internet en een gratis actueel informatieaanbod. Naast informatieverstrekking ondernemen de Gezondheidswijzers andere activiteiten in hun regio. Er worden informatiebijeenkomsten georganiseerd, men houdt themaweken in samenwerking met regionale collega-instellingen, en er worden tentoonstellingen en informatiemarkten georganiseerd. Ook heeft een aantal Gezondheidswijzers een gezondheidsrubriek in de regiokrant en voert een aantal Gezondheidswijzers regiocampagnes uit.

Ruim 64.000 vragen
In 1999 hebben de Gezondheidswijzers gezamenlijk ruim 64.000 vragen beantwoord. De meeste vragen, bijna 20.000, werden telefonisch gesteld. Bijna 15.000 vragen werden persoonlijk aan de balie gesteld. De rest van de vragen werd op andere wijze aangeboden, onder andere via internet. In de top tien van vragen scoren vragen over ziekten en over leefstijl zeer hoog, gevolgd door vragen over zorgvoorzieningen. Het merendeel van de vragen, circa 75%, wordt gesteld door vrouwen, maar we zien een lichte toename van het aantal mannen dat vragen stelt. De grootste groep bezoekers valt in de leeftijdsklasse van 20-40 jaar.

Dankbaar gebruik van internet
Het aantal vragen dat via internet wordt gesteld, stijgt. Bijna alle Gezondheidswijzers maken gebruik van dit medium. Bij de helft van de Gezondheidswijzers kan het publiek nu ook vragen stellen via e-mail. Een aantal Gezondheidswijzers heeft een eigen homepage. Daarnaast is in 1999 de website www.gezondheidswijzers.nl gestart. Het NIGZ is van plan deze manier van informatieverstrekking over gezondheid in de toekomst te versterken om daarmee een belangrijke rol te kunnen spelen in de door de landelijke overheid gewenste verbetering van de digitale infrastructuur voor het verstrekken van objectieve, betrouwbare en laagdrempelige gezondheidsheidsinformatie voor patiënt en consument.

NIGZ

Postbus 500

3440 AM

Woerden

Telefoon: 0348-439842reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie