Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europa kinderhulp: vakantiekinderen in aantocht

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EUROPA KINDERHULP

VAKANTIEKINDEREN IN AANTOCHT

PERSBERICHT

De zomervakantie staat voor de deur. Voor velen een tijd van ontspanning en plezier. Zo ook voor circa 2500 kinderen uit binnen- en buitenland die via de Stichting Europa Kinderhulp op vakantie komen in Nederlandse gastgezinnen.

Kinderen zijn vaak het slachtoffer van omstandigheden waar zij zelf niets aan kunnen doen. Oorlog, ontwrichting of een moeilijke gezinssituatie kunnen het leven van kinderen danig ontwrichten. Diverse hulporganisaties houden zich bezig met hulp aan kinderen (Warchild, Unicef). Deze hulporganisaties richten hun activiteiten voornamelijk op fondsenwerving en hulp ter plaatse. Europa Kinderhulp daarentegen fungeert als intermediair voor directe hulp: gezinnen in Nederland ontfermen zich drie weken lang over één of meerdere kinderen (in de leeftijd van 6 tot 15 jaar) die in het dagelijks leven de regelmaat, veiligheid en geborgenheid van een goed functionerend gezin en/of veilige en kindvriendelijke omstandigheden moet ontberen. De unieke 'hands-on' aanpak van de organisatie en haar ruim driehonderd vrijwilligers is wat Europa Kinderhulp zo bijzonder maakt.

Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat Europa Kinderhulp, buiten de kinderen uit voormalige oorlogsgebieden, ook kinderen uit (sociale) achterstandsgebieden dichter bij huis (zelfs uit Nederland) aan een heerlijke vakantie bij Nederlandse gastgezinnen helpt. Deze zomer komen de vakantiekinderen uit:
. Kosovo en Albanië
. Wit Rusland (slachtoffertjess van de Tsjernobyl-ramp) . Duitsland (Berlijn, Hannover, Delitzsch, Schneeberg, Oldenburg) . Frankrijk (alle grote steden)
. Engeland (Londen en omstreken, Nottingham)
. Nederland (alle grote steden en industriële gebieden) . Oostenrijk
In het (recente) verleden heeft Europa Kinderhulp ook kinderen uitgenodigd uit Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Bosnië, Noord-Ierland, Letland en Litouwen.

In 2001 bestaat Europa Kinderhulp veertig jaar. Datzelfde jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Vrijwilligers. Europa Kinderhulp is in de ware zin des woords een vrijwilligersorganisaties met enige honderden vrijwilligers, zonder enige subsidie of overheidssteun en niet geleid door betaalde krachten of een ondersteunend bureau. Al het werk (en daarmee wordt ook bedoeld het werk van de duizenden gastouders die daar geen enkele vergoeding voor ontvangen) wordt gedaan door mensen die hun tijd en energie inzetten om jaarlijks vele kinderen een veilige en plezierige vakantie te bieden.

Voor de selectie van de kinderen die de vakantie naar Nederland het meest nodig hebben werkt Europa Kinderhulp in de diverse landen samen met verschillende partners. Dat zijn het Rode Kruis, de sociale dienst, scholen en welzijnsorganisaties.
Daarnaast werkt Europa Kinderhulp samen met onder andere de Koninklijke Luchtmacht (Klu). Zonder ondersteuning van de Luchtmacht zou het werk van Europa Kinderhulp een stuk moeilijker en vooral duurder worden. De ondersteuning bestaat eruit, dat de KLu jaarlijks een bepaald aantal vluchten uitvoert om de vakantiekinderen uit verre oorden op te halen en weer naar huis te brengen. De Luchtmacht doet dat in het kader van haar humanitaire taak. Die is de laatste jaren steeds belangrijker geworden.
Begrijpelijkerwijs gaan de hoofdtaken van de Luchtmacht altijd voor; het kan dus gebeuren dat als gevolg van de één of andere crisis in de wereld de KLu-vluchten voor Europa Kinderhulp op het laatste moment niet doorgaan. In dat geval zorgt de stichting alsnog voor alternatief vervoer.

Federatie van Kinderhulporganisaties

Europa Kinderhulp is samen met haar 'zuster'organisatie Pax Christi Kinderhulp bezig om de de Stichting Federatie van Kinderhulporganisaties op te richten. Deze federatie heeft als doel de belangen te behartigen van vakantiekinderen die tijdelijk worden ondergebracht in gastgezinnen.
Essentieel daarbij is het voorkomen van risicovolle plaatsingen in gastgezinnen die daarvoor op enigerlei wijze (al dan niet tijdelijk) niet geschikt zijn.
De Federatie wil bovendien andere organisaties ondersteunen die zich eveneens bezighouden met het tijdelijk onderbrengen van vakantiekinderen; Daarbij gaat het om verdere ontwikkeling van kwaliteitseisen en het bundelen van deskundigheid.
De Federatie wil haar doel onder meer bereiken door een registratie op te bouwen van gastgezinnen waarbij het (tijdelijk) niet gewenst is vakantiekinderen te plaatsen.
Het doel van het verwerken van de gegevens is dus drieledig:
- het in federatief verband bevorderen van een verantwoorde selectie van gastouders

- een zorgvuldige toewijzing van vakantiekinderen en
- het voorkomen van risicovolle plaatsingen
Aansluiting bij de Federatie is mogelijk voor die organisaties die voldoen aan de voorwaarden van het toelatingsprotocol. De werkzaamheden van de Federatie staan onder supervisie van een Commissie van Toezicht, die bestaat uit een aantal onafhankelijke derden, afkomstig uit de wereld van de kinderbescherming, jeugdhulpverlening en -bescherming en kinderrecht. De federatie is totstandgekomen in nauw overleg met de Registratiekamer.

Reisdata 2000

Kosovo en Albanië
De Kosovaarse en Albanese kinderen zijn van 21 juli tot en met 11 augustus in Nederland.

Wit-Rusland
De Wit-Russische kinderen zijn in Nederland van 11 augustus tot en met
1 september.

Duitsland
De kinderen uit Schneeberg en Delitzsch komen van 24 juli tot en met
11 augustus naar Friesland, Gelderland en Utrecht/'t Gooi. De kinderen uit Hannover logeren van 17 juli tot en met 5 augustus in Nederland.
De kinderen uit Berlijn verblijven van 28 juli tot en met 18 augustus in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht/'t Gooi, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
De kinderen uit Oldenburg verblijven van 17 juli tot en met 7 augustus in Nederland.

Frankrijk
De SPF-kinderen zijn van 27 juli tot en met 17 augustus in Nederland.
De CR-kinderen komen van 8 tot en met 29 juli naar Groningen, Friesland, Drente, Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland. De AdS-kinderen logeren van 2 tot en met 23 juli in Utrecht/'t Gooi, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
Engeland
De DHC-kinderen zijn van 29 juli tot en met 19 augustus in Groningen, Friesland, Utrecht/'t Gooi en Noord-Holland.
De CTH-kinderen komen van 24 juli tot en met 11 augustus naar Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.
Nederland
De Nederlandse kinderen verblijven van 24 juli tot en met 12 augustus in alle provincies.

Oostenrijk
De kinderen komen van 17 juli tot en met 7 augustus naar Overijssel en van 18 juli tot en met 8 augustus naar Noord-Holland.
NB!!!

Mensen die belangstelling om gastgezin te worden, kunnen zich nu al opgeven voor volgend jaar. Aanmelding kan via het landelijk informatienummer 0118 - 62 79 74.Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...