Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace-duikers draaien lozingspijp La Hague dicht

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 29 juni 2000

Landen op de OSPAR-vergadering moeten het karwei
vandaag afmaken
GREENPEACE DUIKERS DRAAIEN LOZINGSPIJP IN LA HAGUE DICHT

Vannacht is Greenpeace dertig meter onder de zeespiegel begonnen met het afsluiten van de lozingspijp van de Franse opwerkingsfabriek in La Hague. Door deze lozingspijp stromen jaarlijks miljoenen liters radioactief afval in zee. Twee afsluitstukken met ieder zes kranen zijn aan de twee uiteinden van de pijp gemonteerd. Ieder land dat zijn nucleaire afval laat opwerken door het Franse Cogema heeft zijn eigen kranen: Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland en Japan. Een pijp is nu dicht. De tweede staat open, het radioactieve water kan er nu nog ongestoord uit stromen. Greenpeace wacht de beslissing op de OSPAR- vergadering vanmiddag af om ook deze pijp potdicht te draaien.

Niet alleen de lozingen in La Hague maar ook de lozingen in het Britse Sellafield moeten worden gestopt. Niet door Greenpeace, maar door de internationale politiek. Vanmiddag wordt tijdens de OSPAR-conferentie in Kopenhagen gestemd over een verbod op de enorme lozingen van radioactief afval in zee door de opwerkingsfabrieken in La Hague en Sellafield. Met het dichtdraaien van de lozingspijp geeft Greenpeace het goede voorbeeld aan de OSPAR-vergadering.

De opwerkingsfabrieken veroorzaken 90 % van de totale verspreiding van radioactiviteit in de Europese zeeën. Door de zeestroming komt de radioactiviteit onder andere in schaal- en schelpdieren terecht.

Nederland is een van de landen die halsstarrig weigert de lozingen te verbieden. Minister Pronk van milieu weigert internationaal de afspraken te verscherpen en het zeemilieu te beschermen. Daarmee staat Pronk aan de zijde van de notoire vervuilers Engeland en Frankrijk, de eigenaren van de opwerkingsfabrieken. Door de onverwacht stugge houding van Nederland dreigt het voorstel in Kopenhagen in het water te vallen. De fabrieken in La Hague en Sellafield zouden dan tot 2020 door mogen gaan met hun gevaarlijke en vervuilende lozingspraktijken.

Greenpeace eist dat de OSPAR-landen de radioactieve lozingen verbieden. Zoniet, dan stopt Greenpeace de lozingen in Frankrijk eigenhandig door de laatste zes kranen dicht te draaien. De opwerkingsfabriek is door de milieu-organisatie ruim van tevoren voor deze actie gewaarschuwd en Greenpeace heeft de opwerkingsfabriek gevraagd de gevaarlijke lozingen stop te zetten.


Evedien Tukkers
Persafdeling
Stichting Greenpeace Nederland
Keizersgracht 174

1016 DW Amsterdam
(ETukkers@ams.greenpeace.org)
Tel: 020 - 5236 665
Fax: 020 - 6221 272


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie