Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spelregels tegen belastingconcurrentie op OESO-vergadering

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: STAATSSECRETARIS BOS OVER SPELREGELS TEGEN SCHADELIJKE


Persberichtnr.

00/150

Den Haag

29 juni 2000

Staatssecretaris Bos pleit voor opstellen spelregels tegen

schadelijk belastingconcurrentie op OESO vergadering in Parijs:

Staatssecretaris Bos spreekt vandaag in Parijs tijdens het OESO-forum over schadelijke belastingconcurrentie. De gehele spreektekst van de staatssecretaris is geplaatst op de web-site van het Ministerie van Financiën (www.minfin.nl) Hieronder volgen enkele spreekpunten uit de speech.

Bos toont zich een voorstander van het opstellen van spelregels waarbinnen een eerlijke en gezonde concurrentie plaatsvindt als het gaat om belastingheffing voor bedrijven. Voorkomen moet worden dat landen steeds minder belastingopbrengsten genereren vanwege een te ver doorgeslagen concurrentieslag. De discussie waaraan deze richtsnoeren zouden moeten voldoen verengt zich momenteel te veel door hoofdzakelijk naar specifieke fiscale regimes van verschillende landen te kijken en deze eventueel te veroordelen. Volgens Bos moet naar een veel breder scala van aspecten gekeken worden om werkbare en effectieve richtsnoeren te kunnen opstellen om schadelijke belasting concurrentie tegen te gaan. Zo kunnen generieke tarieven die uitzonderlijk laag zijn schadelijker concurrentie veroorzaken dan een specifieke (veroordeelde) fiscale regeling. De effectieve belastingdruk in een land zegt meer dan de geldende tarieven en/of specifieke fiscale regimes. Veroordelingen verlammen volgens Bos de discussie, men zou juist moeten kijken naar de best practices (de beste niet schadelijke fiscale regimes) van landen. Ook afspraken over transparantie, informatie-uitwisseling tussen belastingdiensten horen deel van de spelregels uit te gaan maken. Tevens pleit de staatssecretaris in zijn speech voor een gelijke fiscale behandeling van het binnenlandse als het buitenlandse bedrijfsleven. Zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven moeten op gelijke voet, met dezelfde fiscale uitgangspunten kunnen concurreren. Het komen tot een level playing field waarbinnen afspraken worden gemaakt over onder meer bandbreedtes en/of minimum tarieven, informatie-uitwisseling, sharing best practices, zou een grote en belangrijke stap in de goede richting zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie