Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rede Wageningen: moedermelk en moderne voedingsleer

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Numico

29 juni - Bijzondere leerstoel

Prof. dr. J.G. Bindels: Moedermelk bakermat voor moderne voedingsleer

"De fascinerende wereld van moedermelk doet ons ontwikkelingen kennen die fundamenteel zijn voor de inzichten in en de ontwikkeling van de moderne voedingsleer", aldus prof. dr. J.G. Bindels donderdagmiddag 29 juni in zijn inaugurele rede ter gelegenheid van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Voeding tijdens Groei en Ontwikkeling aan Wageningen Universiteit. De huidige kennis op het gebied van de voeding in relatie tot gezondheid (ontwikkeling, groei, versterking van het afweersysteem en bescherming tegen ziektes) vindt zijn oorsprong in de kennis die is opgebouwd aan de hand van onderzoek naar de componenten in moedermelk.

Moedermelk bakermat voor moderne voedingsleer In zijn rede, met als titel 'Over moedermelk gesproken', besprak prof. dr. Jacques Bindels de gunstige aspecten van componenten uit moedermelk. Voorbeelden daarvan zijn calcium voor de ontwikkeling van de botten, speciale eiwitten (zoals lactoferrine) ter bescherming van de zuigeling tegen infecties (zoals diaree, maag-, darm en luchtweg aandoeningen) en bescherming van de moeder tegen mastitis.

Ook onderstreepte hij het belang van speciale vetzuren voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van met name de te vroeg geboren zuigeling en de gunstige invloed van speciale koolhydraten (vezels, oligosacchariden) op een goede ontwikkeling van het afweersysteem, waaronder een gezonde darmflora van de zuigeling. Deze darmflora helpt het kind in de bescherming tegen ziekmakende bacteriën. Bindels pleitte voor nader onderzoek naar diverse specifieke bioactieve componenten in moedermelk die een bijdrage leveren aan de gezondheid van de zuigeling in het bijzonder en aan de kennis over voeding in het algemeen. Het inzicht in de diverse aspecten van de functionaliteit van moedermelk biedt niet alleen toepassingsmogelijkheden voor voeding voor zuigelingen maar vormt tevens de basis voor andere gespecialiseerde voedingen.

Prof. dr. Jacques Bindels bekleedt de nieuwe bijzondere leerstoel 'Voeding tijdens Groei en Ontwikkeling' aan Wageningen Universiteit, sectie Humane voeding en Epidemiologie. Deze bijzondere leerstoel, met een looptijd van 5 jaar (van 1 januari 2000 tot 1 januari 2005), is onderdeel van de activiteiten van de Nutricia Research Foundation, een onafhankelijke stichting met als doel het bevorderen van onderzoek op het gebied van de humane voeding, onder meer via onderzoekssubsidies, beurzen, studentenprijzen en het toekennen van de prestigieuze Nutricia Research Foundation Award.

Het initiatief tot instelling van deze leerstoel is afkomstig van de directies van Koninklijke Numico N.V. en Numico Research B.V. ter versterking van de onderlinge intensieve samenwerking met Wageningen Universiteit en staat los van enige commerciële belangen van Numico en haar werkmaatschappijen. De leerstoel zal een bijdrage leveren aan het verrichten van fundamenteel onderzoek op het gebied van voeding tijdens groei en ontwikkeling in onderlinge samenwerking met zowel Wageningen Universiteit als andere universiteiten.

Zoetermeer, 29 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie