Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TU Delft: nieuwe verplaatsbare radar toont hoe regen valt

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

NWO-Technologiestichting STW
Postbus 3021

3502 GA Utrecht
tel. 030 6001211
fax 030 6014408
e-mail (info@stw.nl)


29 juni 2000

Nieuwe verplaatsbare radar toont hoe regen valt

In een gezamenlijk project van de Technologiestichting STW en de Technische Universiteit Delft hebben onderzoekers een transporteerbare radar ontwikkeld, waarmee lokaal de voortdurende veranderingen in de atmosfeer nauwkeurig in kaart gebracht kunnen worden. Ook toont de radar lokale bewegingen en grootte van ijskristallen of druppels in wolken. Zo wordt zichtbaar hoe regen valt. Onderzoek met de Transporteerbare Atmosferische Radar (TARA) kan helpen de veiligheid van luchthavens te vergroten of klimaatmodellen, waarin wolken nog een witte plek vormen, te verbeteren. Ook is de faciliteit inzetbaar om de waterhuishouding van bijvoorbeeld een polder of stad beter te modelleren. Op 5 juli wordt TARA door de directeur van de STW, drs. Leo Halvers, in Delft officieel in gebruik gesteld. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

Twee omvangrijke schotelantennes met een doorsnede van vijf meter, gemonteerd op een twaalf meter lange oplegger, vallen aan TARA het meest op. Eén antenne zendt continu een radarbundel uit (3,3 GHz), met een breedte van twee graden. Het omhooggerichte radarsignaal wordt gereflecteerd door wolken, regendruppels, vogels of andere zwevende objecten en deeltjes. De tweede schotel vangt enkele fracties van microseconden later de echo ervan op. De tijd tussen verzending en ontvangst is een maat voor de afstand van het object. Omdat het signaal continu is, is elke milliseconde gecodeerd via een geleidelijk oplopende frequentie van 2 tot 50 MHz. De data van de echo worden bij binnenkomst in real time verwerkt tot een kleurenbeeld, waarin de kleur een maat is voor de sterkte van de reflectie.
Het continu uitzenden van signalen (in tegenstelling tot pulsen) maakt TARA betrouwbaar, stabiel, nauwkeurig en gevoelig, zodat twee druppels die op een hoogte van anderhalve kilometer zich drie meter van elkaar bevinden, als twee objecten worden gezien. Die hoge resolutie maakt, in combinatie met de grote gevoeligheid, ook sluierbewolking zichtbaar. TARA maakt elke halve seconde een radarbeeld van de atmosfeer, zodat een boven de opstelling passerende wolk in detail wordt doorgelicht. Hieruit is bv. het watervolume te berekenen.
Ook de interne driedimensionale turbulentiebewegingen van de deeltjes in de wolk worden zichtbaar gemaakt. Daartoe zijn op de antenne twee extra radarzenders en dito ontvangers haaks op elkaar uit het midden geplaatst. Zo bereikt het uitgezonden signaal een turbulentiegebied zowel onder een hoek (van 15 graden) als rechtstreeks vanuit het brandpunt. Via de frequentieverschuiving van het binnenkomend signaal (het Doppler-effect) is zo de 3D-richting en snelheid van de turbulentie te meten. TARA is ook in staat om de vorm van de reflecterende deeltjes te bepalen, door meting van de polarisatie van de echo. Ronde druppeltjes reflecteren in dezelfde polarisatie als het uitgezonden signaal, ovale (vallende) druppels vertonen een andere, karakteristieke polarisatie. Het bereik van de nieuwe radar is effectief tot ca. vijftien kilometer. Bij windkracht 6 kan nog met de onderzoeksopstelling worden gemeten. De eerste meetcampagne met TARA gaat in augustus van start. Een internationale metingenreeks zal plaatsvinden in 2001 in het EU-project Cloudnet.

Nadere informatie en foto's bij dr. Silvester Heijnen (TUD), tel. 015
2787544 of 2781034, fax 015 2784046, e-mail
(S.H.Heijnen@et.tudelft.nlS.H.Heijnen)@et.tudelft.nl, internet IRCTR.et.tudelft.nl. Het openingsprogramma met rondleiding op 5 juli is van 14.00 tot 16.00 uur, TUD, Fac. ITS, Mekelweg 4, Delft.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie