Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verzet tegen oefeningen Nederlandse marine in Puerto Rico

Datum nieuwsfeit: 29-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2000 |

Nederland bombardeert mee in Puerto Rico

Nieuwsdienst La Ventana, 29 juni 2000
De Amerikaanse marine heeft bekend gemaakt met ingang van 26 juni een nieuwe serie bombardement-oefeningen uit te tvoeren op Vieques, het eiland bij Puerto Rico dat voor 70 procent Amerikaanse oefenbasis is. De Puertoricaanse bevolking is fel tegenstander van de Amerikaanse militaire activiteiten. Nadat in april 1999 een civiele bewaker door een afgezwaaide bom om het leven kwam, werd de basis een jaar lang bezet actievoerders. Aan de bezetting kwam op 4 mei een eind toen een actiekamp ontruimd werd en 216 demonstranten gearresteerd werden. In de weken die volgden werden wederom meer dan 400 actievoerders opgepakt. Op 25 juni drongen wederom 37 demonstranten de basis binnen, die allen gearresteerd werden.
Volgens een bericht van de antimilitaristische beweging in Vieques heeft ook de Nederlandse Marine recentelijk meegedaan aan militaire oefeningen op Vieques waarbij bommen op het eiland afgevuurd werden. Er wordt gewag gemaakt van een brief van de Nederlandse vice-admiraal C. van Duyvendijk, gedateerd 27 mei 1999, waarin deze de Amerikanen bedankt voor het bieden van gelegenheid om op Vieques te oefenen. In dezelfde brief wordt vermeld dat de Nederlandse marine in de toekomst nog intensiever gebruik zou willen maken van het eiland "in direct verband met intensifiering van onze operationele samenwerking in de komende jaren". (Weekly Update on the Americas # 543, 25/06/2000, email-bericht van Viequeslibre op aktielijst 23/06/2000)
_____
menu | dDH

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie