Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De asbestverwijderaar in Leiden

Datum nieuwsfeit: 30-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

De asbestverwijderaar komt langs

'Zes keer per dag onder de douche'

MILIEU EN BEHEER - Rollen plastic folie en plakband. Mannen in ruimtepakken Blauwe mobiele toiletten. En een aanhoudend gegrom van compressoren. Wat is er aan de hand in deze flat ergens in Leiden?

Bewoners kunnen er niet omheen, als ze besluiten dat het asbest eruit moet: asbestverwijdering door een erkend bedrijf. Voor de bewoners betekent dit dat zij in de meeste gevallen weliswaar in hun huis kunnen blijven, maar dat de ruimte waar de verwijderaars bezig zijn, volledig wordt afgesloten. Het weghalen van asbest kan enkele dagen in beslag nemen.
Ed van Diemen van Van Diemen Asbestverwijdering vertelt hoe het allemaal in zijn werk gaat. ''s Morgens om zeven uur beginnen we met het afschermen van de ruimte waar asbest moet worden verwijderd. In een gesprekje met de bewoners vooraf hebben we afgesproken wat zij moeten doen, voordat wij komen. Meestal moeten de bewoners vooral opruimen, zodat wij onze cabines en apparatuur kwijt kunnen.'
Wegwerpkleding
De asbestverwijderaars sluiten de ruimte die zij gaan schoonmaken volledig af met folie. Een onderdrukcompressor zorgt ervoor dat er geen asbestvezels van binnen naar buiten kunnen en blaast frisse lucht in de folietent. De toegangssluis van de 'asbestruimte' bestaat uit drie kamertjes of compartimenten. In het eerste compartiment trekken de schoonmakers hun wegwerpkleding uit. In het volgende, de douche, spoelt ze zich schoon en in het derde gaat de eigen overall weer aan. Zo kunnen de asbestvezels de tent niet uit.
Als het asbest verwijderd is, volgt een officiële meting door een gespecialiseerd laboratorium. De laborant pompt lucht uit de schoongemaakte ruimte door een filter en legt de filter daarna onder een microscoop. Blijft het aantal aangetroffen vezels onder een bepaalde norm, dan is de ruimte schoon en wordt deze 'vrijgegeven'.
Wat moet ik doen als ik asbest wil verwijderen? Iedereen die asbest wil (laten) verwijderen moet toestemming aan de gemeente vragen. De wet bepaalt wanneer er een vergunning nodig is voor de asbestverwijdering. Als een sloopvergunning nodig is, moet het asbest worden verwijderd door een deskundig
asbestverwijderingsbedrijf. Een mededeling onder voorschriften betekent dat de eigenaar de verwijdering zelf mag uitvoeren, onder voorwaarde dat de voorschriften van de gemeente worden nageleefd. Voor meer informatie kunt u bellen met de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht 5165765 of de sector Milieu (071-5167501). Een overzicht van deskundig asbestverwijderingsbedrijven kunt u opvragen bij de Stichting Bouwkwaliteit, tel. (070-3998467).
Dit is het laatste deel van een tweetal artikelen met wetenswaardigheden over asbest. De eerste aflevering stond in de vorige Stadskrant.

Asbestverwijdering in een Leidse flat. Omgeven door moderne technische snufjes steekt de man in zijn ruimtepak de vloer heel gewoon af met een plamuurmees. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie