Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De afvalberg in Vlaanderen blijft groeien

Datum nieuwsfeit: 30-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

---

Onderwerp: De afvalberg blijft groeien
Auteur: Sarlee Willy
E-mail: (willy.sarlee@ovam.be)
Bedrijf: STIP
Adres: Kan. De Deckerstraat 22-26
Plaats: 2800 Mechelen
Tel.: 015/28.42.98
Fax: -

Persbericht - De afvalberg blijft groeien.

De afvalberg in Vlaanderen blijft groeien. In totaal gaat het al om meer dan 28 miljoen ton (In 1998 was 3,1 miljoen ton afkomstig van het huishoudelijk afval en 25,2 miljoen ton van het bedrijfsafval). Volgens de laatste cijfers stijgt het huishoudelijk afval in 1999 van 3,1 tot 3,2 miljoen ton.

Ondanks de vele preventie-inspanningen van gezinnen, bedrijfsleven en de overheid, neemt de afvalberg in omvang niet af. Geconfronteerd met deze vaststelling, groeit het besef dat een daling vooral kan bereikt worden door de klemtoon te leggen op preventie.

Meer dan ooit: preventie!

Om die preventie te bevorderen worden momenteel verschillende kanalen onderzocht. Zo zou de selectieve ophaling gekvalueerd moeten worden om na te gaan of ze niet ten koste gaat van preventie en zou onderzocht moeten worden waar afval aan de bron kan vermeden worden door bijvoorbeeld het aanpassen van het industrieel productieproces.

Om die preventieve aanpak te stimuleren is ook het STIP opgericht. Op 28 juni werd het "Steunpunt en Informatiecentrum voor Preventie van afval en emissies" (STIP) gelanceerd door Vlaams minister van Leefmilieu, Vera Dua.

Vanaf nu is er in Vlaanderen iin punt waar alle gemeenten en intercommunales, bedrijven en hun intermediaire organisaties, zoals bedrijfsfederaties, terechtkunnen voor afval- en emissiepreventie. Voor al wie geonteresseerd is in preventie op het gebied van milieu en voor al wie op de hoogte wil blijven van de snelle evolutie in deze materie, wordt het STIP een nieuwe bron van informatie en ondersteuning. Het Steunpunt wil alle mogelijke preventieve maatregelen verzamelen, interessante initiatieven opsporen en verspreiden. Daarvoor is een website www.stip.ovam.be , en een groene telefoon 0800/96010. Later volgen nog studiedagen, workshops en een tijdschrift.

Om de afvalberg snel te doen dalen is er geen wonderremedie. Wel zijn er honderden, duizenden kleine ingrepen en maatregelen die op termijn wel renderen. Die maatregelen bestaan, ze worden her en der al toegepast maar de informatie erover zit te verspreid, is versplinterd over allerlei bestuursniveaus en instanties. Om die informatie beter kenbaar te maken is ook een website ontwikkeld: www.milieuwinst.ovam.be waar men de diverse preventieve maatregelen kan opsporen.

Meer info: STIP "STeunpunt en Informatiecentrum voor Preventie van afval en emissies"
www.stip.ovam.be
Tel: 0800/96.010
Mail: (stip@ovam.be).
Kan. De Deckerstraat 22-26 te 2800 Mechelen.

Bijlage: cijfers afvalberg

Meer dan 60 % huishoudelijke afvalstoffen selectief ingezameld in
1999

In Vlaanderen werd in 1999 gemiddeld 541,56 kilogram huishoudelijke afvalstoffen per inwoner ingezameld. In totaal betekent dit 3.209.718 ton. Dit cijfer is de som van alle te verbranden of te storten huisvuil, grofvuil en gemeentevuil en van alle selectief ingezamelde afvalfracties, met uitzondering van klein gevaarlijk afval (ca. 12.500 ton). Het is een toename met 2,4 % t.o.v. 1998. Na een bijna stagnatie in 1998 is er opnieuw een lichte stijging van de totale productie huishoudelijke afvalstoffen.


62,3 % van alle huishoudelijk afval werd selectief ingezameld in
1999, daarentegen werd nog 37,7 % als huisvuil, grofvuil en gemeentevuil afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie of een stortplaats. Het betekent dat de gemiddelde Vlaming net zoals in
1998 meer huishoudelijk afval selectief aanbiedt dan niet-selectief. De balans van het huishoudelijk afval slaat daarbij in 1999 verder door richting selectieve inzameling.
337,19 kilogram huishoudelijk afval per inwoner werd in 1999 selectief ingezameld. Dit staat voor 1.998.454 ton in totaal. Het betekent een toename met 7,7 % of 24,12 kilogram per inwoner t.o.v. 1998.

Alle afvalfracties worden dus steeds meer en efficiknter selectief ingezameld. In 1999 werd opnieuw een sterke toename van het ingezamelde papier- en kartonafval en bouw- en sloopafval vastgesteld. Verklaringen hiervoor zijn te vinden in de uitvoering door de gemeenten van de bepalingen van het Uitvoeringsplan huishoudelijke afvalstoffen 1997-2001, waardoor in steeds meer gemeenten een geoptimaliseerde selectieve inzameling van huishoudelijke afvalstoffen plaatsvindt. Zo zijn er eind 1999 reeds meer dan 300 vergunde containerparken operationeel in Vlaanderen. Niet alleen particulieren maar ook kleinhandelaars maken van deze gemeentelijke inzamelkanalen gebruik.

De belangrijkste selectief ingezamelde afvalfracties zijn: organisch afval (groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval), bouw- en sloopafval, papier en karton, glas en metalen, zoals blijkt uit grafiek 2. In 1999 werd door 37 operationele kringloopcentra 0,4 % of 2,41 kilogram huishoudelijke afvalstoffen per inwoner ingezameld met het oog op hergebruik.

In 1999 werd 37,7 % van alle huishoudelijk afval of 204,37 kilogram per inwoner huisvuil, grofvuil en gemeentevuil terminaal verwijderd. Het is een afname met 5,4 % of 11,60 kilogram per inwoner. In totaal werd 1.211.264 ton afgevoerd naar verbrandingsinstallaties of stortplaatsen.

De afname van de te verwijderen hoeveelheid huishoudelijk afval kan toegeschreven aan de afname van het ingezamelde huisvuil en grofvuil. De hoeveelheid gemeentevuil verdubbelt bijna op een jaar tijd. Steeds meer gemeenten registreren en kwantificeren hun gemeentevuil, vandaar deze sterke toename t.o.v. 1998.

De bijzonder grote afname van de hoeveelheid huisvuil en grofvuil kan verklaard worden door een toegenomen selectieve inzameling, maar waarschijnlijk ook door preventie en doordat minder gemengd bedrijfsafval via de huisvuilophaling wordt meegegeven. De steeds duurder wordende huisvuilzakken, de verplichte selectieve inzameling van bepaalde bedrijfsafvalstoffen en de verbodsbepalingen om bedrijfsafval in sommige gemeenten mee te geven met het huisvuil en de betere scheiding van het grofvuil kunnen als oorzaak vermeld worden.

Als besluit kan gesteld worden dat in 1999 de Vlaming gemiddeld iets meer afval heeft meegegeven met de gemeentelijke inzamelkanalen en dat hij of zij hierbij meer gesorteerd heeft dan het jaar voordien. De doelstelling van het Uitvoeringsplan huishoudelijke afvalstoffen 1997-2001 om in 2001 52% van het huishoudelijk afval selectief in te zamelen werd in 1999 opnieuw overtroffen. De doelstelling om in 1998 255 kilogram te verwijderen huishoudelijk afval per inwoner af te voeren naar verbrandingsinstallaties of stortplaatsen en vervolgens te streven naar 220 kilogram per inwoner in 2001, werd reeds in
1999 gerealiseerd. Di uitdaging die Vlaanderen nu wacht is het inslaan van de weg van de afvalvoorkoming gecombineerd met een optimale, kwalitatieve selectieve inzameling om zowel de totale hoeveelheid huishoudelijk afval als het te verwijderen restafval te verminderen. De langetermijndoelstelling van 150 kilogram per inwoner te storten of te verbranden huishoudelijk afval, gepland voor het jaar 2010, ligt weer iets dichter binnen bereik.
Bedrijfsafval:

22,3 miljoen ton in 1993

25,2 miljoen ton in 1998

Bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die niet alleen geproduceerd worden in de industrie, maar ook door sectoren zoals handel en diensten, garages en ziekenhuizen,... Ook hier stellen we een stijging vast. We kunnen een grafiek mailen met een trendlijn die duidt op een licht stijgend verloop van de bedrijfsafvalberg in de periode 1993 tot 1998.

(Bron: Ovam 2000).


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...