Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw project voor Vlaanderen in de steigers

Datum nieuwsfeit: 30-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 30 JUNI 2000

Nieuw project voor Vlaanderen in de steigers
Op voorstel van Vlaams minister-president Patrick DEWAEL heeft de Vlaamse regering een belangrijke stap gezet in de richting van een nieuw project voor Vlaanderen. Zij heeft de zgn. Kleurennota goedgekeurd, die de bakens voor het nieuwe project uitzet.

De Kleurennota is het resultaat van een groot aantal gesprekken die de minister-president de voorbije maanden had met leidinggevende figuren uit de Vlaamse sociale, academische, culturele en economische sectoren. Met de Kleurennota wil de Vlaamse regering de aanzet geven tot een breed maatschappelijk debat. Zij wil een dialoog op gang brengen met alle geledingen uit de samenleving, en op basis hiervan zal zij de nota aanvullen en het project verder uitbouwen in samenwerking met deze maatschappelij- ke krachten.

Het nieuwe project en de Kleurennota komen er op het moment dat de Vlaamse regering een jaar aan het werk is. Het Vlaams Regeerakkoord wordt nauwkeurig en zorgvuldig uitgevoerd. Maar de Vlaamse regering wil dat we met z'n allen verder kijken dan deze legislatuur en weten waar we over pakweg twintig jaar willen staan. De regio die we dan aan de nieuwe generaties willen toevertrouwen, moeten we vandaag bedenken en in de steigers zetten.

De Vlaamse regering wil daarbij de lat hoog leggen. Alleen een ambitieuze en kleurrijke visie, die de grijze middelmaat overstijgt, kan mensen enthousiasmeren en boven zichzelf doen uitstijgen. Het is niet voldoende gelijke tred te willen houden met de ontwikkelingen in onze buurlanden, Vlaanderen moet zelf de bakens gaan uitzetten. Daarbij moet het oude tegenstellingen durven te overbruggen, individualiteit verzoenen met solidari- teit, economische groei met ecologisch bewustzijn, inter- nationalisme met Vlaams zelfbewustzijn. Het Vlaanderen waar we van dromen, mag geen kil of wereldvreemd hersen- spinsel zijn, het moet een dynamische regio zijn waar iedereen zich thuis voelt, en dat zich in zijn daden en denken door onze gemeenschappelijke waarden en normen laat inspireren.

De Kleurennota vormt een synthese van de luistersessies en het denkwerk dat tot nu toe plaats gevonden heeft. Meteen vormt het de aanzet tot het maatschappelijk debat. Dat debat moet plaats vinden in de tweede helft van 2000 en uitmonden in een aanvulling en uitdieping van de visie. In 2001 moeten dan de eerste initiatieven uitvoe- ring krijgen en moeten de projecten opgestart worden die het toekomstige Vlaanderen vorm geven, zowel op korte als halflange en lange termijn.

Minister-president Patrick Dewael zal van zijn elfjuli- toespraak op 10 juli (om 16 u.) in het Stadhuis van Ant- werpen gebruik maken om het nieuwe project voor Vlaanderen officieel aan te kondigen en te lanceren. Op dat moment zal ook de volledige tekst van de Kleurennota ter beschikking zijn.

persinfo : Bart Tommelein, raadgever communicatie van de minister-president - tel. (02)553 29 11 e-mail: (bart.tommelein@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie