Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMV en 3VO vragen aandacht voor motorrijders

Datum nieuwsfeit: 03-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie
Zoek soortgelijke berichten
Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

03 juli 2000

KNMV en 3VO vragen aandacht voor motorrijders

Arnhem/ Huizen, 3 juli 2000 - Met de lokale en/of regionale actie Oog voor motorrijders vragen de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO aandacht van automobilisten voor een beter samenspel met motorrijders. Door middel van felgele posters langs de Nederlandse wegen worden automobilisten in de zomermaanden juli en augustus geattendeerd op de aanwezigheid van motorrijders op de weg. De KNMV en 3VO vinden extra aandacht noodzakelijk, omdat zon tachtig procent van alle ernstige motorongevallen op kruisingen het gevolg is van het mislukte samenspel tussen motorrijder en het overige gemotoriseerde verkeer.

De actie is een voortzetting van een landelijke KNMV-VVN campagne die is gestart in mei 1995. In 1999 was in 5913 gevallen een motorrijder betrokken bij een ongeval. Hierbij vielen 75 doden te betreuren, waarvan 27 als gevolg van een botsing met een auto. In 1999 vielen 795 ziekenhuisgewonden waarvan 400 als gevolg van een botsing met een auto. In Noord Brabant vielen in 1999 de meeste doden en zwaargewonden (152) gevolgd door Gelderland (142), Noord Holland (127) en Zuid Holland (115).

De campagne Oog voor Motorrijders is en blijft nodig, omdat uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is gebleken dat automobilisten motorrijders vaak eenvoudigweg over het hoofd zien en de snelheid van een motorrijder niet of niet voldoende kunnen inschatten. Gevaarlijke situaties en (dodelijke) ongevallen kunnen hiervan het gevolg zijn. Om dit probleem te ondervangen wordt het gemotoriseerde verkeer geadviseerd om regelmatig in de spiegels te kijken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte te houden tot motorrijders, omdat die sneller beïnvloed worden door wisselende weersomstandigheden en onregelmatigheden in het wegdek.

Motorrijders kunnen zelf ook het nodige doen aan hun eigen veiligheid door risicos juist in te schatten, door goede voertuigbeheersing en door defensief te rijden. Voorts dragen ABS op de motorfiets en het dragen van beschermende motorkleding in belangrijke mate bij aan de veiligheid van motorrijders.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie