Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bloedvergiftiging door meningokokken in Houten

Datum nieuwsfeit: 01-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Digitale Gemeente Houten


Bloedvergiftiging door meningokokken in Houten.

zaterdag 1 juli 2000 - Bron: Gemeente Houten

Afgelopen donderdag is een 16 jarige jongen uit Houten overleden aan vermoedelijk de meningokokkenziekte.
De GGD West-Utrecht heeft de noodzakelijke maatregelen getroffen. De huisartsen zijn geïnformeerd, evenals de gemeente Houten. De direct verwanten van de patiënt hebben via de huisarts antibiotica gekregen.
Meningokokkenziekte kan zich uiten in hersenvliesonsteking (nekkramp ) en bloedvergiftiging. Veel mensen hebben de meningokok in de keel zonder ziek te worden. De ziekte wordt verspreid door niezen en hoesten. De ziekte kan zich op alle leeftijden voordoen, maar komt bij jongeren het meest voor. Het is belangrijk attent te zijn op verschijnselen van de ziekte en bij enige twijfel de huisarts te raadplegen. Klachten bij hersenvliesonsteking zijn: erge hoofdpijn, vooral wanneer het hoofd naar voren wordt gebogen, misselijkheid, braken, hoge koorts en sufheid. Bloedvergiftiging betekent dat bacteriën zich in het bloed vermeerderen. In een aantal uren kan de ziekte dodelijk verlopen. De kinderen zijn acuut ziek met hoge koorts en zien er grauw uit. Zuigelingen zijn prikkelbaar, maar hoeven niet snel suf te worden. Later treden vlekjes op, met name op de huid van romp, armen en benen en in de ogen. Dit is een ernstig teken.

In februari zijn er ook twee gevallen van meningokokkenziekte in Houten geweest. Aangezien de meningokokken bacterie bij ongeveer 25 % van gezonde mensen in de neus-keelholte aanwezig is, kan de besmetting uit diverse bronnen afkomstig zijn en hoeft er geen relatie tussen de ziektegevallen te bestaan. De bacterie krijgt vooral kans als de weerstand omlaag gaat. De GGD adviseert dan ook de weerstand optimaal te houden met goede voeding en voldoende nachtrust.

Voor vragen kunt u terecht bij de GGD West-Utrecht (telefoonnummer: 030-6086086) tijdens kantooruren tussen 9.00 uur en 17.00 uur of bij uw eigen huisarts.
Een informatiefolder is verkrijgbaar bij de GGD West-Utrecht en in het Wooninformatiecentrum van de Gemeente Houten, Onderdoor 23, Houten. Het Wooninformatiecentrum is geopend op werkdagen van 900 - 1700 uur. Zaterdag van 1100 - 1600 uur.


Copyright © De Digitale Gemeente Houten 1996 - 2000 Deze website is een particulier initiatief van AG Computers en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten). Vragen, opmerkingen, suggesties? (info@houten.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie