Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'Huis ter Kleef, een kasteel in Haarlem'

Datum nieuwsfeit: 02-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

"Huis ter Kleef, een kasteel in Haarlem"

In het Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef is van 2 juli tot en met 10 september een tentoonstelling te zien over het Huis ter Kleef. Het enige kasteel van Haarlem heeft een rijke historie die op de expositie uit de doeken wordt gedaan. De tentoonstelling wordt nu gehouden omdat er concrete plannen zijn om de blootliggende resten van het kasteel binnenkort weer met grond af te dekken. Deze manier van consolideren vertraagt het verval van de resten van het Huis ter Kleef maar biedt wel de mogelijkheid om verder archeologisch onderzoek te doen.De openingstijden van de tentoonstelling zijn van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur, op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Op feestdagen is de epositieruimte aan de Kleverlaan nummer 9 gesloten.

De historie

Het Huis ter Kleef begon zijn bestaan als eenvoudige "woontoren" op een landgoed. De oudste delen dateren uit halverwege de 13e eeuw. Vervolgens is het gefaseerd uitgebouwd tot een echt kasteel. Het is voornamelijk in bezit geweest van de Hollandse adel of van personen uit de naaste omgeving van de graaf van Holland. Na het Beleg van Haarlem heeft Don Frederik, een zoon van Alva, het kasteel in 1573 met buskruit opgeblazen. Sinds 1713 is het landgoed met zijn bebouwing eigendom van de gemeente Haarlem. Vanaf 1910 is hierop de stadskweektuin gevestigd.

Opgravingen vertellen een verhaal

De tentoonstelling geeft een indruk van de diverse bouwfasen van het Huis ter Kleef en het verval daarna. Er worden restanten van het kasteel en gebruiksvoorwerpen getoond, die de afgelopen decennia bij opgravingen in en rond de ruïne zijn gevonden. De opgravingen "vertellen" over fragmenten uit de historie van het kasteel en zijn welgestelde bewoners. Ook het oudheidkundige onderzoek van de Archeologische Werkgroep Haarlem krijgt ruime aandacht. In de expositie is te zien hoe archeologen te werk gaan bij restauratie en conservering van oudheidkundige voorwerpen en wordt uit de doeken gedaan hoe die voorwerpen werden gebruikt. Een maquette toont het kasteel in zijn glorietijd en op panelen trekt het rijk geschakeerde leven van de toenmalige bewoners aan de bezoeker voorbij.

Geschiedenis in notendop

Bij de opening van de tentoonstelling wordt een boekje gepresenteerd waarin de geschiedenis van het kasteel van Haarlem wordt belicht. Dit boekje is tijdens de tentoonstelling te koop.

4 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie