Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie: 'Huis ter Kleef, het kasteel van Haarlem'

Datum nieuwsfeit: 02-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Expositie over opbouw en verval van een uniek bouwwerk

"Huis ter Kleef, het kasteel van Haarlem"

De rijke historie van Huis ter Kleef, het enige kasteel in Haarlem, staat van 2 juli tot en met 10 september centraal in de expositieruimte van Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef, Kleverlaan nummer 9. Bezoekers van de tentoonstelling komen alles te weten over het kasteel: van de eerste stenen die in de 13e eeuw werden gelegd, tot het explosieve einde in 1573, toen Don Frederik, een zoon van Alva, het kasteel met buskruit op liet blazen.

De overblijfselen van de Middeleeuwse architectuur van Huis ter Kleef zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar op het terrein van de Stadskweektuin. Maar er bestaan concrete plannen om deze blootliggende resten kasteel met grond af te dekken. Hierdoor zullen de resten van het kasteel minder snel vervallen terwijl de beschermende bodemlaag deskundigen nog steeds de mogelijkheid geeft om verder archeologisch onderzoek te doen.

De historie

Het Huis ter Kleef begon zijn bestaan als eenvoudige "woontoren" op een landgoed. De oudste delen dateren uit halverwege de 13e eeuw. Vervolgens is de toren gefaseerd uitgebouwd tot een echt kasteel. Het is voornamelijk in bezit geweest van de Hollandse adel en personen uit de naaste omgeving van de graaf van Holland. Na het 'Beleg van Haarlem' heeft Don Frederik, een zoon van Alva, het kasteel in 1573 met buskruit opgeblazen. Sinds 1713 is het landgoed met zijn bebouwing eigendom van de gemeente Haarlem. En vanaf 1910 werd de Stadskweektuin op dit terrein gevestigd.

Opgravingen vertellen een verhaal

De tentoonstelling, die tot stand is gekomen in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Haarlem, geeft een indruk van de diverse bouwfasen en het latere verval van Huis ter Kleef. Er worden restanten van het kasteel en gebruiksvoorwerpen van de eigenaars getoond, vondsten die de afgelopen decennia bij opgravingen in en rond de ruïne boven de grond kwamen. De opgravingen 'vertellen' een verhaal over de historie van het kasteel en zijn welgestelde bewoners.

Archeologische Werkgroep Haarlem

Ook het oudheidkundige onderzoek van de Archeologische Werkgroep Haarlem krijgt ruime aandacht. In de expositie is te zien hoe archeologen te werk gaan bij restauratie en conservering van oudheidkundige voorwerpen. Ook wordt uit de doeken gedaan hoe die voorwerpen vroeger gebruikt werden. Een maquette toont het kasteel in zijn glorietijd.

Geschiedenis in notendop

Bij de opening van de tentoonstelling wordt een boekje gepresenteerd waarin de geschiedenis van het kasteel van Haarlem wordt belicht. Dit boekje is tijdens de tentoonstelling te koop.

Openingstijden

De openingstijden van de tentoonstelling zijn van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Op feestdagen is de expositieruimte aan de Kleverlaan nummer 9 gesloten.

29 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie