Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP solidair met Franse boerenleider Jos£ Bov£

Datum nieuwsfeit: 03-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 3 juli 2000

Namens de Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij heeft Remi Poppe een solidariteitsverklaring gestuurd aan José Bové, de Franse boerenleider die momenteel terechtstaat wegens zijn strijd tegen de mondiale agri-business. De SP steunt het verzet van Bové's organisatie, de Confédération Paysanne, tegen de nog immer voortdurende schaalvergroting in de landbouw.

De situatie waarin de Franse boeren zich momenteel bevinden, verschilt volgens de SP niet wezenlijk van die van de boeren in alle Westerse landen, waaronder Nederland. Net als in Frankrijk lijdt ook in Nederland een groot deel van de boeren armoede, als gevolg van de dalende prijzen voor hun producten enerzijds, en de stijgende schuldenlasten anderzijds. Om in de steeds verder geliberaliseerde agri-business te kunnen overleven, worden boeren gedwongen mee te gaan in schaalvergroting en mechanisering. De enorme investeringen die daarvoor nodig zijn, kunnen alleen worden terugverdiend als de opbrengsten voortdurend worden gemaximaliseerd, onder gelijktijdige terugdringing van de kosten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waaraan veelal alleen valt te ontsnappen door uit het boerenbedrijf te stappen. In Nederland moet maar liefst 38% van de boerengezinnen rondkomen van een inkomen dat lager is dan de mondiale armoedegrens. Geen wonder dat bedrijfssluitingen aan de orde van de dag zijn.

Een toenemend aantal boeren wil hun bedrijf "op de menselijke maat" houden en op een ecologisch evenwichtige wijze produceren. Daarmee sluiten zij aan bij de groeiende vraag in de samenleving naar producten die op een natuur- en mensvriendelijke wijze zijn geproduceerd. De verdere mondialisering van de agri-business, met zijn monoculturen, zijn genetisch gemanipuleerde gewassen, en zijn dier-onwaardige bioindustrie, staat echter haaks op deze ontwikkeling. Zij vormt niet alleen een bedreiging voor de boerenstand, maar ook voor de kwaliteit van ons voedsel, de lokale agrarische specialiteiten, de kwaliteit van bodem en grondwater en de schoonheid van het landschap.

De strijd van José Bové, die internationale aandacht trekt, is een steun voor al die boeren en consumenten die zich niet alleen zorgen maken over de kwaliteit van ons voedsel, maar ook over de kwaliteit van het leven zelf.

Informatie: Remi Poppe 06-53359394

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie