Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nobelprijswinnaars centraal op zomeropenstelling RUU Utrecht

Datum nieuwsfeit: 03-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


3 juli 2000
Nobelprijswinnaars centraal tijdens zomeropenstelling Aula

Elk jaar verzorgt de Universiteit Utrecht in de Aula van het Academiegebouw tijdens de jaarlijkse zomeropenstelling een tentoonstelling over een aspect van de Universiteit. Deze zomer staat de tentoonstelling in het teken van de Nobelprijs voor twee bekende Utrechtse geleerden: 't Hooft en Veltman. 'Nobelprijswinnaars aan de Universiteit Utrecht' geeft in het kort een overzicht van hun werk.

Afgelopen jaar, op 10 december 1999 ontvingen 't Hooft en Veltman de Nobelprijs voor hun buitengewoon natuurkundig onderzoek. Zij hebben deze hoogste wetenschappelijke onderscheiding gekregen omdat ze hebben gezorgd voor een degelijke wiskundige onderbouwing voor theorieën met betrekking tot de deeltjesfysica. De tentoonstelling geeft een beeld van dit onderzoek, de onderzoekers zelf en de Nobelprijs in het algemeen.

Naast deze tentoonstelling is in de Aula zelf ook veel te zien. De bezoeker kan onder meer het orgel uit 1738 bekijken, de glas-in-lood ramen en de twee jaar geleden gerestaureerde wandtapijten. Een van deze tapijten herinnert aan de Unie van Utrecht die in 1579 in deze zaal werd gesloten. Met de ondertekening bundelden de Noordelijke gewesten hun krachten tegen de Spaanse overheersing en werd de basis gelegd voor de Nederlandse staat.

Tegenwoordig gebruikt de Universiteit de Aula bij plechtige gelegenheden zoals oraties, promoties en buluitreikingen. In de zomermaanden is de Aula open voor het publiek. De bezoeker kan de zaal op eigen houtje bekijken of gebruik maken van een van de rondleidingen die dagelijks worden gehouden.

'Nobelprijswinnaars aan de Universiteit Utrecht'

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Van 10 juli tot en met 13 augustus 2000
Elke dag van 10.00 tot 16.00 uur

Toegang gratis

Voorlichter Merel Coopmans

(030) 253 2575


Laatst gewijzigd: 03 juli, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie