Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nijmegen eerste prijs 'Duurzaam bouwen en Wonen'

Datum nieuwsfeit: 03-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen


Nijmegen eerste prijs 'Duurzaam bouwen en Wonen'

De Gemeente Nijmegen is eerste geworden in de categorie 'duurzaam bouwen en wonen' van de Tweede Lokale Duurzaamheids Spiegel. Vandaag vindt de prijsuitreiking plaats in Breda. De Lokale Duurzaamheids Spiegel is een initiatief van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

Het NCDO onderzoekt op lokaal niveau in hoeverre een gemeente het predikaat 'duurzaam' verdient. Dit jaar namen er 82 gemeenten deel aan de competitie. Deze werden onderling vergeleken op acht thema's: algemeen beleid, water, internationale samenwerking, verkeer en vervoer, groen en ruimte, energie en duurzaam bouwen en wonen. Breda scoorde op alle thema's gemiddeld het hoogst en werd daarmee winnaar van de Spiegelbokaal, een wisseltrofee voor de meest duurzame gemeente. De Gemeente Nijmegen eindigde op de vijfde plaats.

In de categorie 'duurzaam bouwen en wonen' behaalde Nijmegen het maximaal aantal punten: 30. Vragen als: 'Speelt duurzaamheid een rol bij de totale inrichting van een wijk (bijvoorbeeld door het hergebruik van regenwater)?' En: 'Stimuleert de gemeente duurzaam bouwen bij projectontwikkelaars?' konden allemaal met 'ja' worden beantwoord.

Nijmegen ook best scorende VINEX-locatie Dankzij de goede samenwerking tussen de gemeente en diverse projectontwikkelaars, scoort Nijmegen al langer hoog in de categorie 'duurzaam bouwen en wonen'. Een goed voorbeeld van duurzaamheid is de Waalsprong, waar voor de ruim 11.000 nieuwe woningen extra energie- en waterbesparingsmaatregelen worden genomen. Het regenwater in het Waalspronggebied stroomt via gootjes naar een centraal plassengebied en wordt vervolgens via een apart leidingenstelsel als huishoudwater voor toiletspoeling en wasmachine verspreid. Dit levert een drinkwaterbesparing van ongeveer 50 % op. Ook de consument bespaart geld, want het hergebruik van regenwater is goedkoper dan het gebruik van zuiver drinkwater.

In de bestaande stad leidt samenwerking tussen de projectontwikkelaars en de Gemeente Nijmegen ook tot goede resultaten. In de nieuwbouwwijk Grootstal mocht projectontwikkelaar Matser verleden jaar de gemeentelijke prijs voor de mooiste en aangenaamste woning in ontvangst nemen.
Een ander goed voorbeeld is het stadsvernieuwingsproject van woningbouwvereniging De Gezonde Woning in het Rode Dorp. Daar worden bouwmaterialen uit de oude woningen hergebruikt in de nieuwe woningen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie