Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EC vraagt opheldering over wildpark in Houthalen-Helchteren

Datum nieuwsfeit: 04-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Europese Commissie vraagt opheldering over wildpark Houthalen-Helchteren (04/07/00)

Commissaris Michel Barnier voor regionale ontwikkeling wil duidelijkheid over de naleving van de voorschriften inzake ruimtelijke ordening en natuurbescherming bij de aanleg van een wildpark in Houthalen-Helchteren. Volgens VU&ID-europarlementslid Bart Staes is de inplanting van het wildpark in strijd met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Daarom vraagt hij de Commissie haar financiële steun aan dit project in te trekken.

De Commissie overweegt 60 miljoen frank subsidies uit het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds (EFRO) te verstrekken voor de aanleg van een wildpark en de vestiging van een automuseum op het domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Toerisme Vlaanderen zou 50 miljoen frank investeren in het project. Initiatiefnemers zijn het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en een Nederlandse projectontwikkelaar.

In afwachting van de bouw- en ontbossingsvergunningen keurde de stuurgroep het project goed op 27 januari '99. Uit de informatie waarover commissaris Barnier beschikt, zou de bouwvergunning volledig volgens de voorschriften zijn toegekend. Over de ontbossingsvergunning heeft hij nog geen uitsluitsel gekregen.

In een europarlementaire vraag aan commissaris Barnier had Staes erop gewezen dat de aanleg van het wildpark in strijd is met het wettelijk van kracht zijnde Ruimtelijk Structuurplan. De toekenning van een ontbossingsvergunning voor een terrein van 50 hectare tast immers een waardevol bos- en groengebied aan dat de schakel vormt tussen twee natuurreservaten. Bovendien heeft de minister van ruimtelijke ordening bij de afgifte van de bouwvergunning de uitvoeringsbesluiten van het decreet op het natuurbehoud omzeild.

Hoewel het de taak is van de bevoegde autoriteiten om toe te zien op de naleving van de voorschriften inzake ruimtelijke ordening en natuurbescherming, zal Barnier zich tot de Belgische overheid wenden om meer duidelijkheid te krijgen. "Het ligt voor de hand dat een wijziging van de aanvankelijke voorwaarden, zoals de annulering of intrekking van de bouw- en de ontbossingsvergunning, gevolgen kan hebben voor de communautaire (Europese/nvdr) bijdrage voor dit programma, dat op 31 december 2001 zal worden afgesloten," aldus nog de commissaris.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie