Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen erkenning media voor top-rolstoelbasketball

Datum nieuwsfeit: 04-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Geen erkenning media voor top-basketball

Bunnik, 4 juli 2000 - In deze tijd van voetbal, tennis en straks ook wielrennen dreigt Nederland al het overige om zich heen te vergeten. Het is cynisch, maar dat is niets nieuws voor de gehandicapte sporters in ons land. Zij verkeren in de ongezonde situatie dat ze gewend zijn aan het gebrek aan aandacht. Hierdoor dreigt een mooi rolstoelbasketbal evenement onopgemerkt voorbij te gaan.

Het is opvallend dat de rolstoelbasketballers in Nederland veel hoger op de internationale ladder staat dan de valide basketbaltak. Nederland stond sinds 1980 vier keer in de Paralympische finale en won die voor het laatst in Barcelona tegen Australië. Rob Verheuvel is bondscoach van de nationale rolstoelbasketbal selectie en werkzaam bij de Nederlandse culturele sportbond. Hij is verbaasd en geïrriteerd over het blijvend gebrek aan interesse van de Nederlandse media voor zijn sporters. "Vanaf 5 juli spelen wij in de Amsterdamse Apollohal een pre-Paralympisch toernooi. Dat toernooi is met het EK van afgelopen jaar het mooiste dat we in Nederland hebben kunnen zien. Toch hebben we mazzel als er één journalist op af komt die er iets mee doet. Als Nederland voor de 400ste keer tegen België in de finale van het WK korfbal staat wordt het gewoon op televisie uitgezonden. Daar begrijp ik niets van." Tijdens het pre-Paralympisch toernooi komt een groot deel van de wereldtop voor het laatst voor de Paralympics samen in één competitie. Met Frankrijk, Engeland, Zweden en Nederland is de absolute Europese top vertegenwoordigd. Canada completeert het veld en ook zij zijn een kandidaat voor de Paralympische titel.

De Paralympics is het hoogtepunt voor de gehandicapte sporter. Direct na de Olympische Spelen in Sydney komt de internationale gehandicapte sportwereld samen op precies dezelfde plek als hun valide tegenhanger. Maar met de valide sporter vertrekt ook het hele internationale journaille. Uit Nederland blijft er misschien één journalist achter om alle resultaten door te sluizen naar de andere kant van de wereld. "Waarom worden wij in Nederland zo anders behandeld als valide sporters", vraagt Verheuvel zich vertwijfeld af. We komen met de nationale ploeg net terug uit Australië, daar is gehandicapten sport gewoon een volwassen onderdeel van de sportcultuur. De Paralympische halve finale en de finale van het rolstoelbasketbal toernooi in de SuperDome in Sydney, goed voor 20.000 plaatsen, is nu al uitverkocht! Hier wordt er straks geen woord aan vuilgemaakt. Dat is toch een ongelofelijk verschil in waardering."

Oranje op wielen kent sinds jaar en dag twee absolute topspelers. Aanvoerder en spelverdeler Gert Jan van der Linden wordt wel eens liefkozend de Michael Jordan op wielen genoemd. Zijn inzet, bezieling en behendigheid met de bal en de rolstoel worden alom geroemd. Een speler van zijn niveau kan in Amerika zo met de top mee. Datzelfde geldt voor Koen Jansens. Hij is een topschutter en woont in Australië waar hij professioneel rolstoelbasketbal speelt. Dat Nederland het zo goed doet in de rolstoel is opvallend. "Het land is klein, het aantal gehandicapte sporters niet zo groot, de competitie is klein en toch doen we goed mee. Frankrijk kan bijvoorbeeld putten uit een veel grotere groep spelers, in Duitsland stappen steeds meer ex-Bundesliga basketbalspelers die iets mankeren in de rolstoel en krikken het Duitse niveau van de rolstoelers omhoog." "Het helpt natuurlijk als ex-valide sporters, door een mankementje aan de knie of zo, besluiten mee te doen in de rolstoelcompetitie. In Nederland heeft Kees Akerboom dat een keertje gedaan. Dat ging hem heel behoorlijk af maar er kwam geen vervolg. Dat is heel jammer", weet Verheuvel.

Het Amsterdam pre-Paralympisch rolstoelbasketball toernooi gaat morgen in de Apollohal in Amsterdam van start en duurt tot en met zaterdag. Vijf toplanden in de wereld, Nederland, Frankrijk, Engeland, Zweden en Canada zullen de strijd met elkaar aanbinden. Het Nederlands team speelt woensdag om 16.00 uur tegen Frankrijk en om 20.00 uur tegen Engeland. Donderdag speelt het team om 20.00 uur tegen Canada en vrijdag om 18.00 uur tegen Zweden. Zaterdag vindt de finale plaats om 16.00 uur. De wedstrijden zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Het Nederlands team bestaat uit Ruud Detmer (Amsterdam), Anton de Rooy (Raamsdonkveer), Arie van Gent (Rotterdam), Frank de Goede (Zeist), Gert Jan van der Linden (Hendrik Ido Ambacht), Kees van de Bunte (Ermelo), Koen Jansens (North Curl, Australië), Kornelis van de Werf (Rotterdam), Wim 't Lam (Leerdam), Mario Oosterbosch (Utrecht), Mustafa Jabari (Amsterdam), Rene Martens (Loon op Zand).


---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie