Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bescherming van natuur eist steviger wetgeving

Datum nieuwsfeit: 04-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Natuur en Milieu


PERSBERICHT

Utrecht, 4 juli 2000

Bescherming van natuur eist steviger wetgeving
Overheid houdt zich niet aan eigen regels voor natuurbescherming
Voor de bescherming van natuur en landschappen tegen schadelijke ingrepen is een steviger wettelijke basis vereist. Uit onderzoek van Stichting Natuur en Milieu blijkt dat overheden te weinig rekening houden met de bestaande voorschriften. Zij lichten vooral de hand met het nee, tenzij uitgangspunt uit het Structuurschema Groene Ruimte. Deze formule schrijft voor dat schadelijke projecten zoals wegen alleen mogen worden uitgevoerd in natuurgebieden en beschermde landschappen als een zwaarwegend maatschappelijk belang is aangetoond. In dat geval moet het natuurverlies worden gecompenseerd met een nieuw natuurgebied.
Natuur en Milieu heeft staatssecretaris Faber (natuur) en minister Pronk (ruimtelijke ordening) aanbevelingen gedaan voor een steviger wettelijke bescherming. De beschermingsformules en de compensatie van natuurverlies behoren te worden verankerd in de Natuurbeschermingswet of de Wet op de ruimtelijke ordening.

Stichting Natuur en Milieu heeft onderzocht hoe het nee, tenzij uitgangspunt en de compensatie van natuurverlies is uitgevoerd bij zes projecten. Het zijn de uitdieping van de Westerschelde, de aanleg van rijksweg A50, een ontgronding bij Tegelen, een bedrijventerrein bij Helmond, bij Culemborg en de uitbreiding van een jachthaven bij Breskens. Het blijkt dat bij alle zes de projecten het nee, tenzij uitgangspunt niet of onvoldoende is toegepast en het zwaarwegende maatschappelijk belang niet is onderbouwd. Oorzaken zijn onbekendheid met de voorschriften, nalatigheid en vasthouden aan verouderd beleid. Het verlies aan natuur is wel gecompenseerd, behalve bij de ontgronding, maar de compensatie bestaat uit een ander type natuur dan het verloren gegane. De kwaliteiten die door de ingreep verloren gingen, werden dus in de praktijk niet (geheel) gecompenseerd. De reden hiervoor is dat de overheden pas na afloop van de besluitvorming over het project zijn gaan werken aan de compensatie en dat is te laat. Bovendien is onteigening niet mogelijk voor de compensatie, maar wel voor de projecten.

Natuur en Milieu heeft staatssecretaris Faber en minister Pronk verzocht maatregelen te treffen voor de noodzakelijke verbeteringen van het beleid. De ruimtelijke beschermingsformules en compensatie van natuurverlies dienen te worden verankerd in de Natuurbescher­ mingswet of de Wet op de ruimtelijke ordening. Voorts is het nodig dat de grondverwerving voor de compensatie wordt geïntegreerd in de grondverwerving voor de ingreep, met inbegrip van de mogelijkheid tot onteigening.

terug naar boven

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie