Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stadskanaal wil haalbaarheidsstudie lightrailverbinding

Datum nieuwsfeit: 04-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Stadskanaal


College wil haalbaarheidsstudie lightrailverbinding Groningen-Veendam-Stadskanaal-Emmen


4 juli 2000

In het kader van het structuurplan streeft de gemeente Stadskanaal naar een lightrailverbinding tussen Groningen, Veendam, Stadskanaal en Emmen. De gemeente heeft in 1999 het initiatief genomen voor een strategiestudie. De studie - verricht door de TU Delft, in overleg met een werkgroep bestaande uit ambtelijke vertegenwoordiging uit de gemeenten Emmen, Veendam, Borger-Odoorn, Vlagtwedde en Stadskanaal en de Streekraad Oost-Groningen - is afgerond. Naar aanleiding van de bevindingen van de TU Delft wil het college een haalbaar-heidsstudie laten uitvoeren naar de lightrailverbinding
Groningen-Veendam-Stadskanaal-Emmen. Het college zal de commissie ROM om advies vragen.

Uit de studie van de TU Delft blijkt dat het tracé vrijwel obstakelvrij is. Verwacht wordt dat het reizigerspotentieel de komende jaren zal groeien. Volgens de strategiestudie is de leefbaarheid en bereikbaarheid van de Veenkoloniën een belangrijk argument om tot de aanleg van de lijn te komen. De TU Delft stelt onder meer voor een haalbaarheidsstudie naar een lightrailverbinding te laten uitvoeren en voorzieningen te treffen voor de eventuele toekomstige spoorlijn.

De uitkomsten van de strategiestudie sluiten aan op de conclusies in het rapport Railvisie 2020, dat is opgesteld in het kader van de Regiovisie Zuid-Drenthe/Noord-Overijssel 'Met het oog op 2030', in opdracht van de stuurgroep Railvisie Zwolle-Meppen. Uit het rapport Railvisie 2020 blijkt dat de onderzoekers een toename van personen- en goederenvervoer op de lijn Zwolle-Emmen verwachten. Daarbij ziet men op lange termijn ook mogelijkheden voor de verbinding Stadskanaal-Emmen.

De lightrailverbinding is waarschijnlijk niet haalbaar voor 2020. Aanleg voor dit jaar moet echter niet bij voorbaat worden uitgesloten.© Gemeente Stadskanaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie