Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LTO en Natuur en Milieu eens over aanpak ammoniakprobleem

Datum nieuwsfeit: 04-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Zuivel

Lto.jpg (25608 bytes)

P E R S B E R I C H T

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773,2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Prinsevinkenpark 19, Den Haag
Bankrekening :35.76.06.760
Telefoon : 070-3382700
Fax :070 3362811 Communicatie

LTO en Stichting Natuur en Milieu eens over aanpak ammoniakprobleem

De Stichting Natuur en Milieu en LTO-Nederland zijn het eens over de manier waarop in ons land de ammoniakuitstoot uit de veehouderij moet worden beperkt. Dit kan het beste gebeuren door een generiek, landelijk emissiebeleid. In gebieden met relatief weinig vee kunnen minder strengere normen gelden dan in 'vee-dichte´gebieden. In bepaalde gevallen kunnen aan bedrijven extra eisen worden gesteld. Dit geldt echter alleen, als deze gelegen zijn in of in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Voor dit aanvullend beleid zal wel voldoende geld beschikbaar moeten komen, bijvoorbeeld om verplaatsing van bedrijven mogelijk te maken.

Dit staat in een gezamenlijke brief van Natuur en Milieu en LTO aan de ministers Pronk (VROM) en Brinkhorst (LNV). Belangrijkste doel van hun actie is de bestaande wet- en regelgeving voor ammoniak veel eenvoudiger te maken, en tevens een effectieve duidelijkheid en rechtszekerheid worden geboden dan bij de bestaande regels. Als de bepleite vereenvoudiging zou worden overgenomen, verdwijnt de afstandstabel en komt een einde aan verschillende benaderingen tussen gemeenten. Beide organisaties vinden het van groot belang dat het toekomstig beleid zodanig wordt vormgegeven, dat bezwaarschriften en beroepszaken tegen veehouders die een milieuvergunning aanvragen, zoveel mogelijk worden voorkomen. Ook zouden de uitvoeringslasten voor de overheid hierdoor fors omlaag kunnen.

LTO en Natuur en Milieu vinden hun aanpak niet alleen eenvoudiger, maar ook beter dan de afspraken die de beide ministeries, de provincies (IPO) en gemeenten (VNG) onlangs met elkaar hebben gemaakt. Er bestaat meer maatschappelijk draagvlak voor en de gewenste aanpak biedt op termijn duidelijk perspectief voor het milieu én de agrarische sector. Bovendien spoort hun gezamenlijke aanpak met de wens van de Tweede Kamer om het zogeheten emissie-spoor maximaal te benutten. Verder krijgen extensieve, grondgebonden bedrijven niet te maken met aanvullend, gebiedsgericht beleid. Ook het aantal bedrijven dat met ammoniakrechten te maken krijgt, is veel kleiner dan in de aanpak, die de overheden overeen zijn gekomen. Bedrijven met rechten kunnen bovendien investeren in verdergaande vermindering van de ammoniakuitstoot, eventueel gecombineerd met de aankoop van rechten.

LTO en Natuur en Milieu maken hun gezamenlijk standpunt aan beide ministers kenbaar nadat in de Tweede Kamer is gebleken, dat over de aanpak van het ammoniakprobleem verschillend wordt gedacht. Hierdoor is nog steeds niet helder hoe het parlement met dit milieuprobleem zal omgaan.

Datum : 04 juli 2000
Nummer : P2040
Informatie : Johan Scholte Albers (LTO, tel. 06-53728355) en Theo Vogelzang (Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328, privé, tel. 0182-584898)

site-info
bijgewerkt op: 06 juli 2000 08:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie