Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Theaterdiner Deshima in Zuiderzeemuseum te Enkhuizen

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht, 26 juni 2000 2000/08

THEATERDINER DESHIMA

IN ZUIDERZEEMUSEUM TE ENKHUIZEN

In juli worden in het kader van de 400-jarige handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan een serie theaterdiners in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen opgevoerd. Daarin staat het eiland Deshima centraal. De succesvolle verteldiners van afgelopen winter krijgen zo een zomerse opvolger op 5, 6, 7, 8, 11 en 12 juli. De voorstellingen worden gegeven in de kapel van het buitenmuseum terwijl van de bijbehorende driegangendiners valt te genieten in museumrestaurant Het Amsterdamse Huis. Een speler in Japanse kledij ontvangt de gasten. Als een ware gastheer begeleidt hij de bezoekers naar de verschillende locaties. Daarbij heeft men een houten paspoort nodig om door de 'nederzetting' te lopen. De avond begint tussen
18.30 en 19.00 uur met een welkomstdrankje en eindigt om circa 22.15 uur. De kosten bedragen Y 75,- per persoon. Alleen op 10 juli is er een voorstelling zonder diner. Dan begint het avontuur om 20.15 uur en loopt af tegen de klok van tienen. Het bemachtigen van een plaats is op deze ene dag weggelegd voor Y 17,50. Het stuk wordt gespeeld door het gezelschap Nomade van Ab Gietelink. Vorig jaar voerde hij - op diverse historische locaties waaronder het Zuiderzeemuseum - nog 'De Heeren Zeventien' op, een voorstelling over de Verenigde Oostindische Compagnie. Bent u ge Nederland en Japan hebben een bijzondere relatie. Niet alleen omdat die relatie zo lang bestaat, maar vooral omdat ze ruim 200 jaar zeer exclusief was. Alleen de Nederlandse VOC mocht op het kunstmatige eilandje Deshima een factorij aanhouden en onder zeer strikte voorwaarden handel drijven. Deshima vormde eeuwenlang het Japanse venster op de westerse wereld en werd het middelpunt van culturele uitwisseling. Deshima, in de baai van Nagasaki, is een wonderlijke schepping. Een waaiervormig kunstmatig eilandje dat in 1641 aan de VOC werd toegewezen. De legende vertelt dat toen aan de shogun (wereldse keizer) werd gevraagd hoe het eiland gebouwd moest worden, hij antwoordde met het spreiden van zijn waaier. Zijn wil is wet, dus zo kwam Deshima eruit te zien. De Nederlanders waren weliswaar bevoorrecht, maar zij mochten het eilandje zonder de toestemming van de Gouverneur van Nagasaki niet verlaten.

Culturele invloed

Geregeld ondernamen de Nederlanders een reis naar het hof van de shogun in Edo (Tokio). Om de relaties te onderhouden en de keizer gunstig te stemmen, brachten zij Europese voorwerpen en wetenschappelijke boeken mee. Ook werden er allerlei uitheemse en excentrieke dieren aangevoerd zoals olifanten en kamelen. Soms werd zelfs op bestelling van de shogun geleverd. Vrijwel niets was daarbij te dol om de lieve vrede maar te bewaren. De invloed van de handelsnederzetting Deshima op de Japanse geschiedenis is dan ook groot. Het beeld van buitenlanders in het Japanse bewustzijn was eeuwenlang een Nederlander en de beslommeringen op het eiland gaven een kijk op een vreemde levenswijze. Japanse kunstenaars hebben daarvan fascinerende tekeningen nagelaten in de zogenaamde 'Nagasaki-prenten'. De verwevenheid blijkt ook wel uit het feit dat tot 1870 het Nederlands voertaal bleef voor Japanse geleerden die zich bezighielden met wetenschap en cultuur.

Waar gebeurd verhaal

Het theaterstuk 'Deshima' is opgezet rond het waar gebeurde verhaal van Hendrik Doeff. Hij was van 1803 tot 1817 opperhoofd van de Nederlandse factorij in het Japanse rijk. Anno 1813 wappert de Hollandse driekleur alleen nog op Deshima. De Fransen hebben Nederland ingelijfd en de Britten hebben Nederlands-Indi? bezet. Hendrik Doeff is reeds jaren in afwachting van een Nederlands schip ten teken dat de oorlog voorbij is. Als er dan een verschijnt met een Hollandse vlag, blijkt het om een Brits schip te gaan die probeert de nederzetting van de Nederlanders over te nemen. De vreugde in de factorij slaat om in een staat van beleg. Doeff weet door een fascinerend diplomatiek steekspel Deshima te behouden.

In 1815 maakt Doeff zijn laatste hofreis naar de shogun en biedt daar zijn geschenken aan. U bent getuige van een audi?ntie aan het hof zoals die bijna
200 jaar geleden heeft plaatsgevonden, compleet met samurai-ritueel, theeceremonie en waaierdans. Terug op Deshima moet Doeff tot 1817 wachten alvorens de verlossende Hollandse schepen de baai van Nagasaki binnenzeilen. Zijn opvolger Jan Cock Blomhoff komt in naam van het nieuwe 'Koninkrijk der Nederlanden' melden dat de oorlog voorbij is. Doeff kan na een verblijf van
18 jaar in Japan terugkeren naar Nederland.

Tournee & informatie

Na de optredens in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen zal 'Deshima' de komende maanden ook nog te zien zijn in Nijmegen, Den Helder, Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Schiedam Aan die theatervoorstellingen tot en met oktober aanstaande zijn echter geen avondvullende combinaties met diners verbonden. Wilt u meer algemene informatie over het Zuiderzeemuseum of zelfs specifiek over de horecagelegenheden, dan kunt u een kijkje nemen op de internetsite www.zuiderzeemuseum.nl.

Noot aan de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie