Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA in EuroParlement wil verbod weekmakers in speelgoed

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Straatsburg, 5 juli 2000

Verbod weekmakers in kinderspeelgoed

De christen-democraten in het Europees Parlement willen een totaal verbod op het gebruik van weekmakers in kinderspeelgoed. Dit blijkt uit de eerste behandeling van de ontwerprichtlijn over het gebruik van deze mogelijk schadelijke stoffen in kinderspeelgoed.

Er bestaat veel twijfel over de effecten op de gezondheid van ftalaten, weekmakers die o.a. in kunststof speelgoed worden toegepast. De Europese Commissie stelde dan ook onlangs regelgeving hierover voor. Ten eerste wenst de Commissie een verbod op het gebruik van zes soorten weekmakers in speelgoed dat gemaakt is om in de mond te stoppen door kinderen jonger dan drie jaar. Daarbij kan gedacht worden aan spenen en bijtringen.
Ten tweede moet op de verpakking van speelgoed voor kinderen tussen de drie en zes jaar een waarschuwing komen te staan dat het artikel niet in de mond gestopt mag worden.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten vindt dat de regels nog niet ver genoeg gaan en pleit voor verscherping van de aanpak: "Zolang de effecten niet geheel duidelijk zijn, moeten we uit voorzorg strenge maatregelen nemen. Een geschreven waarschuwing voor kinderen die niet kunnen lezen heeft weinig zin. Bovendien stoppen kinderen van alles in de mond; een onderscheid tussen speelgoed dat bedoeld is om wel of niet in de mond te stoppen heeft dus ook geen zin. Ik pleit daarom voor een totaal verbod voor gebruik van weekmakers in speelgoed, ongeacht de leeftijd en wijze van gebruik. Dit is helder voor de industrie en biedt de beste bescherming voor de consument."

Woordvoerder: Ria Oomen-Ruijten. telefoon 00-33 388175863 Voor meer bijzonderheden: Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA telefoon 00-32 75 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie