Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Miljoen voor archeologisch onderzoek Alphen a/d Rijn

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE OCW

MINOCW:vd ploeg stelt 1 miljoen beschikbaar voor archeologisch

05 juli 2000

Persbericht 88

VAN DER PLOEG STELT ..N MILJOEN BESCHIKBAAR VOOR ARCHEOLOGISCHE

OPGRAVINGEN IN ALPHEN AAN DE RIJN

Staatssecretaris van Cultuur, dr. F. van der Ploeg, stelt één miljoen gulden ter beschikking voor archeologische opgravingen in de gemeente Alphen aan de Rijn. Het betreft unieke archeologische resten uit de Romeinse nederzetting onder het centrum van de gemeente. Aanleiding is de bouw van een nieuw winkelcentrum op archeologisch vruchtbare grond.

In Alphen a/d Rijn bevindt zich een archeologische toplocatie van groot (inter)nationaal belang. Onder het centrum liggen resten van de Romeinse nederzetting, bestaande uit het castellum (militair fort), het omringende kampdorp, de bijbehorende infrastructuur en vermoedelijk tenminste een deel van de grafvelden. Het castellum maakt deel uit van de Romeinse rijksgrens. De mogelijkheid om resten van de Romeinse nederzetting op te graven is uniek voor Nederland: historische binnensteden zoals Utrecht, Voorburg en Nijmegen zijn haast nooit onderhevig aan grootschalige bouwprojecten.

Van der Ploeg streeft in zijn beleid naar behoud van archeologische waarden door planaanpassing. Hoewel de gemeente het bestemmingsplan voor een nieuw winkelcentrum heeft goedgekeurd, stelt de staatssecretaris toch het bedrag ter beschikking om de unieke archeologische resten veilig te stellen. Bovendien zijn gemeente, projectontwikkelaar en provincie bereid gebleken om samen een investering van één miljoen gulden te doen. Daarmee voldoen ze aan een belangrijke voorwaarde van het rijk. Samen met een evenredig rijksbijdrage kunnen zo de vindplaatsen van archeologisch belang worden opgegraven.

In het Verdrag van Valletta (Malta) wordt benadrukt dat archeologische waarden niet alleen moeten worden geïnventariseerd, maar vooral moeten worden betrokken bij de planvorming. De bedoeling is dat het Verdrag van Valletta over circa twee jaar in de Nederlandse wetgeving verankerd is.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie