Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stimuleringsactie vrouwen in de wetenschap

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


NWO selecteert dertig talentvolle vrouwen voor seniorpositie aan universiteit 5 juli 2000

Stimuleringsactie vrouwen in de wetenschap

Dertig vrouwelijke universitair docenten krijgen een hogere wetenschappelijke functie binnen de universiteit aangeboden. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt hen daarbij in staat een onderzoeker voor twee of vier jaar aan te stellen en te begeleiden. De universiteiten bevorderen de desbetreffende vrouwen van universitair docent (UD) tot universitair hoofddocent (UHD). Dat is de uitkomst van de eerste competitieronde van het stimuleringsprogramma ASPASIA dat op initiatief van NWO, de universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCenW vorig jaar tot stand kwam. Het ASPASIA-programma is samen met het nieuwe MEERVOUD-programma* bedoeld om meer vrouwelijk talent te laten doorstromen naar seniorposities binnen de universiteit.

NWO ontving 131 aanvragen voor het programma ASPASIA, dat kennelijk in een behoefte voorziet. Vanwege het hoge aantal aanvragen en kwaliteit van de aanvraagsters besloot NWO bijna twee keer zoveel middelen (twee maal ruim zes miljoen gulden) beschikbaar te stellen. De aanvragen vielen in vrijwel alle wetenschapsgebieden, de meeste in het gebied van de maatschappij- en gedragswetenschappen, medische en geesteswetenschappen. In de technische wetenschappen werden geen aanvragen ontvangen, in de chemie twee. Deze beide voorstellen werden gehonoreerd. In de exacte wetenschappen was dat één van de drie inzendingen. Op het gebied van de aard- en levenswetenschappen, waar het aantal vrouwen op hoge posities in de wetenschap het meest achterblijft, werden tien aanvragen ontvangen. NWO kende er twee toe. Alleen de wetenschappelijk beste voorstellen werden gehonoreerd. Vanwege de toch nog beperkte financiële middelen kon van de kandidaten slechts 23 procent gehonoreerd worden. Naar verwachting echter zullen enkele universiteiten uitstekende kandidaten die net buiten de boot vielen, alsnog bevorderen tot universitair hoofddocent. In 2002 is er een tweede ronde.
Met de beschikbaar gestelde middelen worden kandidaten in de gelegenheid gesteld ruime onderzoekservaring op te doen en hun leidinggevende capaciteiten uit te bouwen. NWO financiert samen met het ministerie van OCenW over een looptijd van vijf jaar bijna zestig onderzoekersplaatsen, zodat ook bijna zestig vrouwelijke universitair docenten worden bevorderd. Hierdoor ontstaan structurele veranderingen in de man-vrouw-verhouding aan de universiteit. Op de lange termijn moet hiermee een groter contingent getalenteerde onderzoeksters beschikbaar zijn voor de hogere treden van de carrièreladder, zoals hoogleraar en bestuurder.
De stap van UD- naar UHD-positie blijkt cruciaal voor de vertegenwoordiging van vrouwen in seniorfuncties aan de universiteit. Gemiddeld over alle vakgebieden is één op de vijf universitair docenten vrouw, terwijl 1 op de 13 UHD-posities in Nederland wordt vervuld door een vrouw. Omdat in de bèta-vakken weinig vrouwen UD-posities bekleden, starten enkele NWO-gebieden een extra stimuleringsprogramma, getiteld MEERVOUD.

NWO-Gebied

* Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Aantal aanvragen: 61
Gehonoreerd: 14

* Geesteswetenschappen
Aantal aanvragen: 21
Gehonoreerd: 5

* Medische Wetenschappen
Aantal aanvragen: 34
Gehonoreerd: 6

* Aard- en Levenswetenschappen
Aantal aanvragen: 10
Gehonoreerd: 2

* Exacte Wetenschappen
Aantal aanvragen: 3
Gehonoreerd: 1

* Chemische Wetenschappen
Aantal aanvragen: 2
Gehonoreerd: 2

* Totaal
Aantal aanvragen: 131
Gehonoreerd: 30

Nadere informatie bij drs. Eldrid Bringmann (NWO), tel. 070 3440733, fax 070 3850971, e-mail (bringmann@nwo.nl). * Zie het persbericht over het nieuwe programma MEERVOUD.

00-27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie