Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taalunie werft voor leesbevorderingsproject

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

5 juli 2000

Taalunie werft voor leesbevorderingsproject

De Nederlandse Taalunie roept gegadigden op voor het opzetten en uitvoeren van een jaarlijks terugkerend leesbevorderingsproject dat voldoet aan de kwalificaties die hieronder zijn omschreven.
* Het werkterrein

* Profiel van de uitvoerder

* Vereisten waaraan het project moet voldoen
* Financiën

* Procedure

Het werkterrein

Het doel van het project is jongeren in het secundair onderwijs 2e en 3e graad in Vlaanderen, en in de Tweede Fase en bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs in Nederland te stimuleren om in een Vlaams-Nederlandse dialoog literatuur te lezen en erover van gedachten te wisselen.

Het project is geënt op een aantal aspecten van de formule van de Prix Goncourt des Lycéens, een succesvol leesbevorderingsproject in Frankrijk. Kort samengevat is de formule van de Prix Goncourt des Lycéens de volgende: 'l Académie Goncourt kent jaarlijks de prestigieuze Prix Goncourt toe aan een literair werk uit de productie van het afgelopen seizoen. Zes weken vóór de definitieve bekendmaking van de winnaar, maakt de jury een lijst met genomineerde boeken openbaar. In die zes weken lezen scholieren tussen de veertien en achttien deze genomineerde boeken. Kort voordat de Académie de winnaar van de Prix Goncourt bekendmaakt, kiest een eindjury van de scholieren hun eigen winnaar (zie ook
www.digipresse.com/goncourt/index.html).
De afgelopen vier jaar is in het Nederlandse taalgebied het project de Jonge Gouden Uil georganiseerd volgens een vergelijkbare formule. Jongeren kozen hun eigen winnaar uit de genomineerden voor de literaire prijs de Gouden Uil die jaarlijks wordt uitgereikt. Scholieren uit de hoogste klassen van het secundair\voortgezet onderwijs uit Vlaanderen en Nederland kozen hun winnaars uit de lijst van genomineerde boeken in de categorieën fictie en non-fictie. In de leesperiode discussieerden zij met elkaar over de genomineerde boeken via het Internet (www.schrijversnet.nl/jgu/forum.htm). Vorig jaar deden in het totaal meer dan 1000 leerlingen uit ongeveer 80 scholen mee. Het project eindigde met een slotdag voor deze leerlingen samen met de schrijvers. Na de evaluatie van het project werd geconcludeerd dat een aantal aspecten van deze formule goed werken.

Het leesbevorderingsproject is tot dusverre gecoördineerd door een beleidscommissie bestaande uit de Taalunie, Stichting Lezen en het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De beleidsgroep is het er over eens dat het zinvol is om door te gaan met de verdere uitwerking van een project volgens deze formule. Aan de hand van de ervaring heeft de beleidsgroep een aantal criteria opgesteld waaraan het nieuwe project moet voldoen. Zij meent dat nu één of meer veldinstanties de verdere uitwerking van de formule en de jaarlijkse organisatie van het project ter hand moe(ten) nemen. De Taalunie nodigt daarom instanties die het vereiste profiel hebben, uit om een voorstel in te dienen dat voldoet aan de criteria.
Klik om naar boven te gaan.

Profiel van de uitvoerder

De instelling, het samenwerkingsverband of consortium van instellingen:

* heeft een Nederlands-Vlaams karakter. Dit blijkt uit de beheersstructuur en de personele samenstelling;
* is bekend met het secundair onderwijs in Nederland en Vlaanderen;
* is bekend met het beleidsterrein van de leesbevordering in Nederland en Vlaanderen;

* heeft ervaring met soortgelijke activiteiten.
Klik om naar boven te gaan.

Vereisten waaraan het project moet voldoen

Doel: jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs/laatste drie jaar van het secundair onderwijs in het Nederlandse taalgebied interesseren om hedendaagse Nederlandstalige literatuur te lezen.

Formule: uit een lijst genomineerde boeken die door een jury is opgesteld, wijzen scholieren hun eigen winnaar aan. In de periode tussen de bekendmaking van de nominaties en de prijsuitreiking ligt de 'leesperiode'. In die periode is er een intensieve communicatie binnen de scholen en tussen scholen onderling over het gelezene. De bekendmaking van de winnaar gebeurt op de dag dat ook de jury zijn winnaar bekend maakt. De bedoeling is dat de overwegingen van de jury met die van de jongeren kunnen worden vergeleken. Het is mogelijk aan te haken bij een bestaande literaire prijs voor recent Nederlandstalig werk. Dat is echter geen voorwaarde.

Het gaat om literair werk in de categorie fictie en eventueel non-fictie dat in de afgelopen twee jaar is verschenen.

Het project vindt jaarlijks plaats.

Deelname van tenminste 1000 scholieren van tenminste 100 scholen, min of meer evenredig verspreid over Vlaanderen en Nederland. Behalve de leerlingen die direct deelnemen, moeten ook zoveel mogelijk van hun schoolgenoten indirect kunnen deelnemen aan het project. Er wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke deelname en een zo groot mogelijke spreiding in het Nederlandse taalgebied.

Medewerking van het boekenvak en van het openbaar bibliotheekwezen in het taalgebied bij de promotie en de beschikbaarstelling van boeken.

Publiciteit over het project in het hele Nederlandse taalgebied, bij voorkeur ook via de (landelijke) televisie.

Een leestraject van tenminste zes weken tussen de bekendmaking van de nominaties (zie boven) waarin zowel binnen de scholen als tussen scholieren van verschillende scholen intensief gecommuniceerd wordt over het gelezene. De diaoog tussen Nederlandse en Vlaamse lezers en het gebruik van het Internet voor de communicatie tussen scholieren van verschillende scholen, wordt extra aangemoedigd.

Een slotdag met prijsuitreiking waaraan alle deelnemende scholieren kunnen participeren. Deze bevat o.a. een ontmoeting tussen scholieren en de genomineerde schrijvers, waarbij een inhoudelijke discussie tussen scholieren onderling en tussen scholieren en schrijvers over het gelezen werk plaatsvindt.
Klik om naar boven te gaan.

Financiën

De middelen voor het project worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen, het departement Onderwijs en het departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Een eigen financiële inbreng of aanvullende sponsoring door derden, is gewenst.

De beleidsgroep bestaande uit afgevaardigden van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen, het departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het departement Onderwijs van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Canon Cultuurcel) beoordeelt de inzendingen. Een afvaardiging van de platforms van uitgeverij en boekhandel (ONUB) en die van bibliotheken (SABIDO) van de Taalunie wordt om advies gevraagd. Klik om naar boven te gaan.

Procedure

Gegadigden kunnen schriftelijk hun belangstelling kenbaar maken. Bij de beoordeling zal vooral aandacht besteed worden aan:
* het profiel van de kandidaat (zie hierboven);
* de vormgeving van de Nederlands-Vlaamse samenwerking;
* de mate waarin het voorstel tegemoet komt aan de vereisten (zie hierboven);

* de motivatie;

* de ervaring met soortgelijke activiteiten;
* de instellingen of personen die men denkt te betrekken;
* het netwerk van relaties;

* de eigen inbreng aan geld en\of personeel, faciliteiten;
* een globale begroting en een globaal dekkingsplan;
* de mogelijke groeiperspectieven voor het project;
* de bekendmaking, spreiding en mediaplanning van het project.
De uiteindelijke keuze wordt gemaakt door Stichting Lezen; het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Onderwijs; het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur; en de Taalunie.

Er is een selectiecommissie met een adviesfunctie, die bestaat uit afgevaardigden van de vier instanties ën afgevaardigden van het Overleg Nederlandstalige Uitgeverij en Boekhandel (ONUB) en het Samenwerkingsverband Bibliotheek en Documentatie (SABIDO).

In principe zal de gekozen instelling een toezegging krijgen voor een proefeditie in 2001, eventueel het jaar daarop gevolgd door een tweede proefeditie. In 2002 wordt het project geëvalueerd. Wanneer het project en de perspectieven positief worden beoordeeld door de beleidsgroep, zal de subsidie in principe worden voortgezet.

Voor informatie kunt u zich wenden tot Karlijn Piek, adres Nederlandse Taalunie
Reacties ontvangen we graag vóór 15 september 2000.
Nederlandse Taalunie
t.a.v. Karlijn Piek
Postbus 10595
2501 HN Den Haag
Nederland
e-mail: (kpiek@ntu.nl)
tel.: +31 (0)70 346 95 48, fax: +31 (0)70 365 98 18© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...