Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meldingsplicht voor handel in appelen

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TuinbouwNet


Meldingsplicht voor handel in appelen

Telers en handelaren die appelen van de rassen James Grieve, Elstar, Alkmene, Elan, Cox's O.P. en Delcorf van Nederlandse herkomst in de handel brengen, zijn verplicht dit vooraf te melden aan het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Het KCB controleert de producten dan op hun rijpheid om te voorkomen dat er onrijp fruit op de markt komt. Net als vorig jaar wordt gebruik gemaakt van de Minolta kleurenmeter (behalve voor Delcorf).

Goedgekeurde partijen krijgen een etiket. Deze bevatten een uniek nummer en een dagcode. Alleen gestickerde partijen mogen worden verhandeld.

Het melden moet worden gedaan door de eerste verhandelaar in de keten. In de praktijk zijn dat meestal veilingen en sorteer- en pakstations. Ook telers die niet via geregistreerde pakstations of veilingen leveren moeten het KCB op de hoogte stellen wanneer ze de bovengenoemde rassen willen verkopen.

Voor andere appelrassen is geen meldingsplicht van kracht. Deze appelen moeten uiteraard wel voldoen aan alle kwaliteitscriteria. De controle-instanties KCB, Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD) zullen hierop toezien.

Wanneer het KCB de meldingsplicht opheft, dan zal het Productschap Tuinbouw dit bekend maken.

Afspraken over het weren van onrijp fruit zijn genomen door de Commissie Onrijp Fruit van het Productschap Tuinbouw. Hierin hebben zitting de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), veilingen, AID, KCB en het proefstation voor de fruitteelt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het productschap (079 - 347 07 07) of het KCB (070- 3469657).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie