Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerie van VROM over herstel betonnen vloeren

Datum nieuwsfeit: 05-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VROM

www.minvrom.nl

MIN VROM: Herstel betonnen vloeren

Herstel betonnen vloeren kost gemiddeld 13.000 tot 23.000 gulden

Een inspectie van 200 woningen heeft aangetoond dat herstel van schade aan betonnen beganegrondvloeren gemiddeld tussen de 13.000 en 23.000 gulden per woning kost. Het gaat daarbij om betonnen systeemvloeren van de fabrieken Kwaaitaal en Manta die in de periode 1965 tot 1981 in woningen zijn toegepast. Staatssecretaris Remkes van VROM heeft het onderzoek en zijn reactie daarop aan de Tweede Kamer gestuurd.

Enkele jaren geleden kwam schade aan beganegrondvloeren in de gemeente Nieuwegein in de publiciteit. Het bleek dat door de toevoeging van te veel verharder (calcium-chloride) aan het betonmengsel tijdens het productieproces in de fabriek, op den duur de kans op roestvorming van het wapeningsstaal en daardoor het afbrokkelen van het beton werd vergroot. Daarmee vermindert ook de draagkracht van de vloer. Vorig jaar is in opdracht van het ministerie van VROM een inventariserend onderzoek gedaan naar de omvang en verspreiding van het gebruik van Kwaaitaal- en Mantavloeren. Dit onderzoek is vorig jaar zomer gepubliceerd en naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste uitkomst was dat deze systeemvloeren in ongeveer 110.000 woningen, gebouwd in de jaren .60 en .70, zijn toegepast. Ongeveer de helft daarvan is in handen van eigenaar-bewoners.

Als vervolg op dit onderzoek is nu door middel van een inspectie van 200 woningen berekend wat de herstelkosten per woning zijn. Bij 48 % van de onderzochte vloeren is geen schade geconstateerd. Bij de 52 % die wel schade heeft, hoeft bij ongeveer de helft de komende 25 jaar de vloer niet te worden versterkt. Bij de andere helft moeten op de korte dan wel lange duur wel maatregelen worden getroffen. De onderzoekers schatten de totale schade op 675 miljoen met een marge van 26 %.

Reeds eerder zijn vanuit verschillende organisaties verzoeken gekomen voor een bijdrageregeling voor de gedupeerden. In november 1998 heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer laten weten dat hij geen aanleiding ziet om met een financiële regeling van het Rijk te komen , aangezien er geen sprake is van onjuist handelen van de rijksoverheid. Wel mogen gemeenten middelen uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing inzetten voor de betonschadeproblematiek. In een recent gesprek met de Stichting Betonschadevloeren Nederland heeft hij dit standpunt nog eens herhaald. Hij heeft verder toegezegd een onafhankelijke aanbeveling te laten opstellen voor de verschillende herstelmethodieken.
Ook zal de VNG de gemeenten oproepen om de WOZ-waarde van woningen met schade te verlagen, zodat eigenaren een lagere onroerendzaakbelasting en waterschapsheffing gaan betalen, en voor de inkomstenbelasting tot een lagere huurwaarde komen.

Inmiddels hebben alle gemeenten waar de betreffende vloeren zijn gebruikt, het onderzoeksrapport gekregen. Hierbij is ook een handleiding bijgevoegd voor het informeren van de bewoners die te maken hebben of krijgen met betonschade en een lijst met antwoorden op de meest voorkomende (technische) vragen. De informatie staat ook op de internet-site van het ministerie van VROM.
Het onderzoek is uitgevoerd de Stichting CUR te Gouda en begeleid door de Stichting Betonschadevloeren Nederland, de Vereniging Eigen Huis, de VNG, de Betonvereniging en de Belastingdienst.
persvoorlichting volkshuisvesting

Willem Klein

070 339 39 81

faxnummer

070 339 13 52

Meer informatie is ook te vinden op de VROM website: www.minvrom.nl

05 jul 00 11:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie