Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Den Helder informeert over asbest

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Asbest

betreft: week: week 27

Asbest in en om het huis.

Wat is asbest?

Is asbest gevaarlijk?

Waar zit asbest in?

Wat kan ik doen als ik asbest in huis tegenkom?

Wat moet ik doen als ik asbest verwijderen wil?

In dit artikel vindt u antwoorden op deze vragen.

Asbest.

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is vaak gebruikt om zijn goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren, hoge temperaturen, werkt isolerend en is bovendien goedkoop.

Het materiaal is in het verleden veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen.

De meeste toegepaste soorten asbest zijn wit asbest, blauw asbest en bruin asbest. Asbest is inmiddels verboden en niet meer te koop

Gezondheid

De met het blote oog onzichtbare asbestvezeltjes kunnen, wanneer ze worden ingeademd, diep in de longen doordringen. Op termijn kunnen deze vezeltjes bepaalde vormen van longkanker veroorzaken. In Nederland sterven naar schatting jaarlijks zo'n 600 mensen aan kanker die veroorzaakt is door (vaak beroepsmatige) blootstelling aan asbest. Meestal zitten er jaren tussen het inademen van asbestvezels en het moment van ziek worden. Het gevaar van asbest schuilt dus in het inademen van de vezels. Asbestvezels in water levert, voor zover nu bekend, geen gevaar op voor de gezondheid.

In de gewone buitenlucht bevinden zich zo weinig asbestvezels dat het gezondheidsrisico daarvan zeer klein is. Ook wanneer de asbestvezels zijn gebonden aan stevige materialen kunnen ze niet worden ingeademd en zijn de risico's eveneens zeer klein. Anders wordt het als asbestvezels wel uit een materiaal kunnen vrijkomen.

Vrijkomen van asbestvezels.

Als asbest niet of nauwelijks gebonden is aan een stevig materiaal of het materiaal verkeert in slechte staat, kunnen er gemakkelijk vezels vrijkomen. Maar ook als asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt ( denk daarbij bijvoorbeeld aan schuren, boren, zagen en breken) kunnen vele miljoenen vezels in de lucht komen. Daar lang blijven zweven en vervolgens worden ingeademd. Om dat te voorkomen zijn strenge regels opgesteld.

Asbest in en om het huis.

Tot in de jaren '80 is in en om veel huizen asbest toegepast, vaak in de vorm van asbesthoudend cement. Asbestcementplaten bevinden zich het meest in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages.

Ook in sommige soorten vinylzeil (geproduceerd tussen 1963 en 1980) en in een bepaald type oude, harde vinyltegels komt asbest voor. Bovendien kan asbest ook voorkomen in oude huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen of aan warmte worden blootgesteld zoals haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Verwijderen

Of asbesthoudende materialen in en om het huis verwijderd moeten worden, hangt er helemaal vanaf. Hechtgebonden asbest, zoals bijvoorbeeld in asbestcement, levert geen gevaar op wanneer het materiaal in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt. Hechtgebonden asbest kan daarom meestal blijven zitten. Bij losgebonden asbest (b.v. in bepaalde soorten vloerbedekking) kunnen er asbestvezels vrijkomen zonder dat het materiaal wordt bewerkt. Of maatregelen nodig zijn, hangt af van het feit of het losgebonden asbest al dan niet is afgeschermd. Bedenk wel dat het niet volgens voorschriften verwijderen vaak een stuk gevaarlijker is dan het laten zitten van asbest.

Regels.

Asbestvezels kunnen met name vrijkomen als asbest wordt bewerkt, gesloopt, opgeslagen en afgevoerd. Daarom heeft de overheid voor deze situaties voorschriften opgesteld. Welke van deze voorschriften van toepassing zijn, is afhankelijk van de herkomst van het asbest.

Huishoudelijk asbestafval.

Asbesthoudend afval als: plantenbakken, warmhoudplaatjes en sommige zeil- en vloerbedekkingenresten kunt u in stevig ingepakt plastic folie afgeven bij het inleverperron aan de Schootenweg. Het pakket mag de maximale afmeting hebben van 0,75 m. X 0.75 m.

Het overlaadstation is geopend van maandag t/m vrijdag van 07.30 uur tot 10.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur. 's Zaterdag is het overlaadstation geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Asbesthoudend sloopafval.

Voor particulieren zijn er regels voor het verwijderen van asbesthoudende vloerbedekking, vloertegels, geschroefde hechtgebonden asbesthoudende materialen aan de binnenzijde van een bouwerk. Er zijn ook regels voor hechtgebonden asbesthoudende materialen aan de buitenzijde van een bouwwerk, met een maximum van 35m2. Een bouwwerk is bijvoorbeeld een huis, een woonwagen, een schuur, garage, tuinhuisje of vakantiewoning. Voor deze onderdelen dient men een sloopmelding bij de gemeente aan te vrage.

Voor overige sloopwerkzaamheden, sloopafval meer dan 10m3 en als er sprake is van asbest dient men een sloopvergunning aan te vragen. Zo nodig dient deze sloopvergunningaanvraag vergezeld te gaan van een asbest-inventarisatierapport.

Als u in deze situatie asbest wilt laten verwijderen, dan mag dat alleen door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf. U draait in alle gevallen zelf op voor de kosten die hiermee gepaard gaan.

Bij de afdeling Bouwen en wonen van de dienst Stadsontwikkeling en Beheer (tel. 671679) kunt u antwoord krijgen op de vraag of u een sloopvergunning dan wel een sloopmelding moet aanvragen.

Tips.

- de prijzen voor het verwijderen van asbest kunnen per bedrijf verschillen. Het is daarom verstandig offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven.

- een deskundig asbestverwijderingsbedrijf is te herkennen aan het KOMOprocescertificaat 'Algemeen asbestverwijderen'

- adressen van deskundige asbestverwijderingsbedrijven zijn bekend bij de Stichting Bouwkwaliteit (070 - 307 29 29)

- asbesthoudend afval moet secuur worden verpakt en apart worden gehouden van het overige afval.

- bij het Centraal Informatiepunt in het Stadhuis aan de Bijlweg en het Service- en Informatiepunt Julianadorp, Boterzwin 3435 kunt de folder "Asbest in en om het huis" afhalen. In deze folder wordt uitgebreid ingegaan op de meest gestelde vragen over asbest in en om de woning.

- Internet biedt relevante informatie op de pagina's van het ministerie van VROM:

www.minvrom.nl en op de pagina's van Milieucentraal: www.milieucentraal.nl.

laaste verandering: juli 06, 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie